U OVOJ ZEMLJI VAKCINU ČUVAJU OBAVEŠTAJCI: Za krađu optužili koga drugog nego ruske hakere! (VIDEO)
Foto: Profimedia

igra

U OVOJ ZEMLJI VAKCINU ČUVAJU OBAVEŠTAJCI: Za krađu optužili koga drugog nego ruske hakere! (VIDEO)

Planeta -

Britanska obaveštajna služba radi na zaštiti rada na vakcini covid-19 od neprijateljskih snaga koje pokušavaju da ukradu ili sabotiraju istraživanje, rekao je direktor MI5.

Potencijalna vakcina sa Univerziteta Okford, koja ima ugovor o licenci sa AstraZeneka, u kasnoj je fazi testiranja, a vakcina koju razvija Imperijal Koledž London je u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

„Jasno je da je globalna korist za prvu upotrebljivu vakcinu protiv ovog smrtonosnog virusa velika, tako da možemo očekivati da će brojni akteri širom sveta biti prilično zainteresovani za ovo istraživanje“, rekao je novinarima generalni direktor bezbednosti Ken Mekalum.

Mekalum je u svojoj prvoj izjavi otkako je u martu imenovan za novog šefa MI5, dok je Velika Britanija bila u nacionalnoj karantini, rekao da postoji niz pretnji da će se raditi na vakcini.

Istakao je dve opasnosti, „pokušaje krađe jedinstvene intelektualne svojine generisane u tom istraživanju ili potencijalno neovlašćeno podmetanje podataka“, rekao je.

„Još jedan rizik kojeg moramo biti svesni je mogućnost da neko pokušava da poseje sumnju u integritet istraživanja“, istakao je on.

Britanski nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC) objavio je u julu da hakeri uz podršku ruske države pokušavaju da ukradu vakcinu covid-19 i istraživačke postupke od akademskih i farmaceutskih institucija širom sveta.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, više od 150 potencijalnih vakcina se razvija i testira na globalnom nivou kako bi se zaustavila pandemija covida-19, a 42 vakcine se testiraju na ljudima.

MI5, osnovan 1909. godine kao deo vojne obaveštajne službe protiv nemačkih špijuna uoči Prvog svetskog rata, ima zadatak da zaštiti britansku nacionalnu bezbednost.

Njegov glavni zadatak je borba protiv međunarodnog terorizma, iako je takođe kontraobaveštajna agencija.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track