Najnovije vesti

BATALITE PANDEMIJU, STIŽE SINDEMIJA Doktor predlaže da se ime virusa promeni u Covid-20, evo zašto je još opasniji! VIDEO
Foto: Profimedia

apel

BATALITE PANDEMIJU, STIŽE SINDEMIJA Doktor predlaže da se ime virusa promeni u Covid-20, evo zašto je još opasniji! VIDEO

Planeta

Sad smo umešani u „sindemiju“ COVIDA-20, kaže provokativni komentar u američkom časopisu za medicinu.

Sindemije su grupe višestrukih bolesti koje se pogoršavaju, a često su podstaknute socioekonomskim detaljima poput siromaštva i zdravstvenih razlika.

Džejms Džejms, doktor medicine, MHA, bivši direktor Američkog medicinskog udruženja tvrdi da dok je epidemija započela kao jedinstveni virus koji su zdravstveni radnici pokušali da obuzdaju i ublaže, a ovo više nije slučaj:

Kolateralna šteta od socijalne izolacije i zatvaranja škola i preduzeća je ogromna, što rezultira domino efektom problema kao što su borbe sa mentalnim zdravljem i zaustavljeni tretmani.

Neke populacije, poput starijih, crnaca i siromašnih zajednica, mnogo su ranjivije na teške i smrtonosne ishode, a te zajednice zahtevaju intervencije daleko veće od onoga što medicinska zajednica može da pruži.

COVID-20 je kriza velikih razmera koja je duboko upletena u socijalne i ekološke faktore. Jednostavno zadržavanje i ublažavanje virusa više nije opcija, niti je verovatno da će snažna vakcina biti pružena velikom delu svetske populacije.

Džejms primećuje da je infekcija sada toliko raširena da bismo možda trebali smatrati virus hroničnim i endemičnim, slično HIV-u / AIDS-u, i pristupiti mu kao takvom.

Džejms se nada da će promena imena u COVID-20 prigušiti oštar strah rođen u ranim danima COVID-19 u racionalniju raspravu o tekućim rizicima, ponašanju i odgovorima, kao i podmetanje medija da prestanu da prijavljuju slučajeve COVID-19 kao sirovi brojevi, za koje kaže da ne prenose na odgovarajući način pravu sliku.

Kurir.rs/Fast Company

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...