PRAVIO JE SVECE, A NAJUREN ZBOG PRONEVERE: Papa ključnog kardinala zamenio dobrim prijateljem! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

bruka

PRAVIO JE SVECE, A NAJUREN ZBOG PRONEVERE: Papa ključnog kardinala zamenio dobrim prijateljem! (VIDEO)

Planeta -

12. oktobra Vatikan je najavio nekoliko ključnih kadrovskih poteza, od kojih je najznačajniji imenovanje biskupa Marčela Semerara u vatikansku svetiteljsku kancelariju nakon što je njegov bivši prefekt, kardinal Anđelo Beću, otpušten zbog optužbi za proneveru.

Kardinal Beću podneo je ostavku na mesto šefa Kongregacije za proglašenje svetaca i prava i dužnosti kardinala 24. septembra na zahtev pape Franje, koji je, prema rečima kardinala Bećua, rekao da je izgubio povjerenje nakon brojnih navoda izvršene pronevere. Od tada se nekoliko drugih optužbi za pojavilo u medijima, ali protiv kardinala nije podignuta nijedna formalna optužnica.

Najava biskupa Semerara za naslednika kardinala Bećua usledila je 15. oktobra, samo tri nedelje kasnije, relativno brz preokret prema vatikanskim standardima.

Biskup Albana, biskup Semeraro bio je ključni igrač u reformskim naporima pape Franje otkako je u aprilu 2013. imenovan sekretarom Saveta kardinala.

Brzo imenovanje biskupa Semerara da zameni kardinala Bećua - koji je nadgledao odeljenje široko povezano sa novcem s obzirom na sredstva koja se ulivaju u proces kanonizacije svetaca - usred skandala koji je usledio pokazuje koliko poverenje papa Franja ima u njega.

Poslednji put papa Franja imenovao je poglavara kongregacije koji nije bio kardinal kada je imenovao tadašnjeg nadbiskupa Luisa Ladarija za poglavara Vatikanske kongregacije za nauk vere 2017. Nadbiskup Ladarija je dobio crveni šešir 2018. godine.

Međutim, poznato je da papa Franja krši konvencije i ne dodeljuje uvek ove vrste unapređenja sa višim crkvenim statusom. Otac jezuita Huan Antonio Guerero nije postavljen za biskupa uprkos imenovanju za prefekta Sekretarijata za ekonomiju u novembru 2019. godine.

Pored imenovanja biskupa Semerara, Vatikan je takođe 15. oktobra najavio nova imenovanja u pontifikova Savet kardinalnih savetnika.

Kurir.rs/Tablet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track