SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA PORUČUJE: Stroge restriktivne mere u Evropi su apsolutno neophodne kako bi se spasili životi
Foto: Profimedia

PANDEMIJA

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA PORUČUJE: Stroge restriktivne mere u Evropi su apsolutno neophodne kako bi se spasili životi

Planeta -

Stroge restriktivne mere su "apsolutno neophodne" kako bi se spasili životi, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nakon što je milionima ljudi u raznim evropskim gradovima receno kako žive pod novim merama zbog rekordnih brojeva zaraženih korona virusom.

Od subote će u Londonu biti zabranjeno druženje u zatvorenim prostorima, a u devet francuskih gradova uvodi se policijski čas.

Juče je Poljska odredila crvene zone u kojima će biti zatvorene škole i teretane, uključujući prestonicu Varšavu, a Cceška je saopštila da gradi svoju prvu privremenu bolnicu za pacijente zaražene koronavirusom.

Holandija je u sredu uvela delimičan četvoronedeljni karantin, a nekim delovima Nemačke orgraničen je rad restorana i barova.

"Epidemiološka situacija u Evropi je razlog za veliku zabrinutost. Dnevne brojke novozaraženih su u porastu, baš kao i brojke hospitalizovanih", rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.

"Kovid-19 je sada peti uzročnik smrti u Evropi, dostigli smo broj od 1.000 smrti dnevno", rekao je on i dodao da situacija ipak nije toliko loša koliko je bila u aprilu.

"Iako beležimo dva do tri puta veći broj slučajeva dnevno u poređenju s vrhuncem epidemije u aprilu, beležimo i pet puta manje smrti", rekao je Kluge.

Prema njegovim rečima, veći broj novozaraženih može da se dovede u vezu sa većim brojem testova među mladima, a niža smrtnost bi se mogla objasniti činjenicom da se virus širi u mladoj populaciji.

Kluge je takođe rekao da nas, ako evropske vlade ublaže mere, do januara 2021. možda čeka dnevna stopa smrtnosti koja će biti četiri do pet puta veća nego što je bila u aprilu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track