Najnovije vesti

ALIJEV OPTUŽUJE: Jermenija civilnim avionima krijumčari oružje iz Rusije
Foto: EPA / Claudio Peri

sukob u nagorno-karabahu

ALIJEV OPTUŽUJE: Jermenija civilnim avionima krijumčari oružje iz Rusije

Planeta

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev kaže da zvanični Baku ima podatke o tome da krijumčari prevoze oružje iz Rusije u Jerevan, civilnim letovima, ali da je od zvaničnih ruskih organa dobio uveravanja da Rusija ne šalje oružje u Jermeniju.

Dodaje, takođe, da podizanje turske vojne baze u Azerbejdžanu nikad nije razmatrano.

"Jermenija je nedavno nabavila avion, prema našim podacima, za 30-40 miliona dolara. Njega su obezbedili bogati jermenski biznismeni koji žive u Rusiji - Karapetjan, Abramjan i drugi. Oni šalju Jermene iz Rusije u Karabah kao plaćenike. U isto vreme nabavka aviona Il-76 omogućila im je da krijumčarskim putem prebacuju oružje. U tom avionu je bilo protivotenkovsko naoružanje ‘Kornet’, sistem ‘Igla’“, naveo je Alijev.

Kako je dodao, Jermenija je krijumčarskim putem došla do ruskih raketa, a Baku se zvanično obratio Međunarodnoj organizaciji civilne avijacije.

foto: EPA-EFE/MELIK BAGHDASARYAN

"To je međunarodni zločin. Od ruskih zvaničnih organa dobili smo objašnjenje da Rusija ne šalje oružje u Jermeniju. Prema našim podacima, oružje se u Jerevan prebacuje krijumčarskim putem i u tom pravcu se vodi istraga“, rekao je azerbejdžanski predsednik u intervjuu za turski TV kanal Aber.

Predsednik Azerbejdžana kaže da nema planova da se konflikt u Nagorno-Karabahu prenese na teritoriju Jermenije.

Istakao je i da nikada nije razmatrana turska baza na teritoriji Azerbejdžana.

"Podizanje turske baze u Azerbejdžanu nikad nije bilo predmet razmatranja“, rekao je Alijev.

Prema njegovim rečima, još je rano govoriti o uvođenju mirovnjaka u Nagorno-Karabah.

foto: EPA

"U administraciji Rusije opravdano su primetili da pitanje Nagorno-Karabaha treba da bude rešeno uz saglasnost obe strane. Kako sam više puta rekao, u osnovnim principima postoji tačka o uvođenju mirovnjaka. Ali, to je na poslednjoj etapi. Posle deokupacije teritorije, povratka izbeglica. Rano je sada govoriti o tome“, naveo je Alijev. Kada je reč o trenutnoj situaciji u Nagorno-Karabahu, predsednik Azerbejdžana kaže da snage Azerbejdžana svakodnevno pod svoju kontrolu stavljaju naselja i strateške kote u tom regionu.

Podsetimo, borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...