PARLAMENTARNI IZBORI I REFERENDUM NA NOVOM ZELANDU: Džasinda Ardern ima velike šanse da osvoji drugi premijerski mandat (VIDEO)
Foto: Profimedia

građani izlaze na birališta

PARLAMENTARNI IZBORI I REFERENDUM NA NOVOM ZELANDU: Džasinda Ardern ima velike šanse da osvoji drugi premijerski mandat (VIDEO)

Planeta -

Građani Novog Zelanda izlaze danas na parlamentarne izbore i na referendum o marihuani i eutanaziji, a dosadašnja premijerka Džasinda Ardern (40) ušla je u izborno nadmetanje sa velikim šansama za osvajanje drugog premijerskog mandata.

Ankete pokazuju da dosadašnja premijerka i njena Radnička partija ubedljivo vode ispred glavnih rivala, Nacionalne partije i njene predsednice Džudi Kolins.

Tokom kampanje, građani Novog Zelanda dočekivali su Arderenovu kao da je rok zvezda, a ne političarka i pripisuju joj velkiki uspeh u borbi protiv korona virusa, navodi AP.

Od uvođenja proporcionalnog izbornog sistema na Novom Zelandu pre 24 godine, ni jedna stranka ni jednom nije uspela sasmostalno da formira vladu, ali, prema mišljenju analitičara, Ardernova bi sa svojom strankom, na ovim izborima, mogla da odnese ubedljivu pobedu, osvoji većinu u parlamentu i samostalno formira novi vladu.

Građani će se danas uporedo i izjašnjavati i o dva referendumska pitanja - da li da se legalizuju marihuana i eutanazija.

Ankete nagoveštavaju da bi eutanazija mogla da postane legalna, dok su građani oštro podeljeni o pitanju legalizaciji marihuane.

Aredernova je postala uzor zaposlenim majkama širom sveta i mnogi je doživljavaju kao odlučnog lidera jer je beskompromisnim političkim odlukama sprečila širenje korona virusa na Novom Zelandu u periodu od 102 dana bez i jednog lokalnog slučaja zaražavanja.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track