BORBA SA KORONOM ŠIROM SVETA: Novi slučajevi na Novom Zelandu, u Australiji i Kini, a u Indiji za 24 sata preko 61.000 zaraženih
Foto: EPA / Jagadeesh NV

EPIDEMIJA

BORBA SA KORONOM ŠIROM SVETA: Novi slučajevi na Novom Zelandu, u Australiji i Kini, a u Indiji za 24 sata preko 61.000 zaraženih

Planeta -

U protekla 24 sata u Indiji je otkriven još 61.871 novi slučaj kovida-19, pa je ukupan broj zarašenih oko 7,5 miliona.

Indijsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da su u proteklom danu evidenitirana još 1.033 smrtna slučaja, 114.031 ukupno od početka pandemije.

Iako je trend rasta broja obolelih u blagom padu, povećava se stopa smrtnosti među kovid pacijentima, saznaje AP.

Neki eksperti upozoravaju da brojke o epidemiji korona virusa u Indiji možda nisu potpuno tačne zbog urušenih - zdravstvenog sistema i medicinske infrastrfukture, kao i zbog toga što se u Indiji masovno sprovode serološka testiranja na antitela koja daju brže rezultate ali nisu precizna kao RT-PCR testovi.

Neki indijski zvaničnici su najavili da su 3 vakcine u poodmakloj fazi testiranja, dok je premijer Indije Naredra Modi zatražio od nadležnih da pripreme adekvatna rashladna spremišta i mrežu za distribuciju vakcine u Indiji.

NOVI ZELAND

Nadležni na Novom Zelandu saopštili su danas da je otkriven jedan novi slučaj kovida-19, ali da nema transmisije virusa unutar državnih granica.

Rojters prenosi da je šef državnog medicinskog štaba Ešli Blomfild izjavio da je zaražena osoba otkrivena ranije i da nema rizika od daljeg širenja virusa.

AUSTRALIJA

U najugroženijoj australijskoj državi Viktorija, danas su otkrivena samo 2 nova slučaja kovida-19, pa se očekuje da će nadležni saopštiti kasnije tokom dana na koji način planiraju da ublaže restriktivne mere kojima su ograničeni slobodno kretanje i društvena interakcija.

Melburn je već 100 dana pod vanrednim merama i vlada Australije u poslednjih nekoliko dana vrši sve veći pritisak na premijera Viktorije Dejnijela Endruza da ukine vanredne mere i u gradu i u državi.

Endrus je najavio da će danas izaći pred javnost sa "značajnim" saopštenjem, ali je i istakao da pritisci neće doprineti da sve mere budu ukinute, preneo je Rojters.

KINA

U Kini je potvrđeno 13 novih slučajeva korona virusa, isto kao dan ranije, saopštile su danas zdravstvene vlasti.

Svi novi slučajevi infekcije su uvezeni, prenosi Rojters. Kina je prijavila i 34 nova asimptomatska slučaja zaraze, dok ih je dan ranije bilo 11.

U Kini su od početka pandemije potvrđena ukupno 85.672 slučaja korona virusa, a preminule su ukupno 4.634 osobe.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja