TREĆI RAJH NA DNU CRNOG MORA: Otkrivena podmornica iz Hitlerove izgubljene flote (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

veliko otkriće

TREĆI RAJH NA DNU CRNOG MORA: Otkrivena podmornica iz Hitlerove izgubljene flote (VIDEO)

Planeta -

Podmornica U-20 iz „izgubljene flote” Adolfa Hitlera iz Trećeg rajha snimljena je na dnu Crnog mora.

Na snimku sa dna mora vidi se podmornica prekrivena peskom, ribarskim mrežama, morskim algama i muljem. Leži na dubini od 20 metara, a otkrili su je ronioci u blizini severne obale Turske.

"U-20 je jedna od Hitlerovih izgubljenih podmornica. Ona je svedok Drugog svetskog rata u Sakarja Karsu. Moramo sačuvati ovaj deo istorije i pretvoriti podmornicu u turističku atrakciju za ronioce“, rekao je profesor Mehmet Emin Birpinar.

Podmornicu trenutno ispituju ronioci, ali je neće izvlačiti na površinu.

Još u februaru 2008. godine objavljene su informacije o potopljenim nemačkim podmornicama. Naučnici su precizno odredili lokacije U-20, U-19 i U-23. Prema njihovim informacijama, U-23 se nalazi na dubini većoj od 50 metara, pet kilometara od turskog grada Agve, a U-19 se nalazi na dubini od oko 500 metara, pet kilometara od grada Zonguldaka.

Podmornice su bile deo 30. flotile Krigsmarine. Tokom borbi potopljene su još tri podmornice.

Britanski Telegraf nazvao je 30. flotilu Krigsmarine „Hitlerovom izgubljenom flotom“. Društvo pomorske arheologije navelo je da su podmornice veoma značajno otkriće, jer su zapečaćene i treba ih idealno sačuvati unutra, kao jedinstvene primere tehnologije iz Drugog svetskog rata.

Podmornice su potopljene 1944. godine kada su se sovjetske trupe približile rumunskoj luci Konstanci, gde se tada nalazila glavna pomorska baza Rumunije, koja je tada bila na strani zemalja Hitlerove koalicije.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track