UKRAJINA POKUŠAVA DA OPKOLI KRIM POMORSKIM BAZAMA: Odgovor ruskog admirala jasno ukazuje šta ih čeka!
Foto: EPA

direktno

UKRAJINA POKUŠAVA DA OPKOLI KRIM POMORSKIM BAZAMA: Odgovor ruskog admirala jasno ukazuje šta ih čeka!

Planeta -

Bivši komandant Crnomorske flote Rusije admiral Igor Kasatonov smatra da Rusiji ne preti nikakva opasnost od ukrajinskih pomorskih baza na Crnom moru, čiju izgradnju je juče najavio Kijev i da je reč o politikanstvu.

"To je politikanstvo, jer, protiv koga je usmerena izgradnja baze? Ako je protiv Krima, tamo se nalazi najmoćnija grupa. Na ukrajinskim bazama će biti razmešteni čamci. Strateški gledano, oni neće imati nikakav značaj. I u operativnom smislu, oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za Rusiju", rekao je Kasatonov za En-Es-En.

Admiral smatra da po završetku gradnje oni neće biti traženi, ni za NATO niti za Tursku, koji tamo neće razmestiti svoje vojne snage.

Drugačiji ugao o nameri ukrajinskih vlasti da izgrade dve pomorske baze u Crnom moru izneo je u utorak šef Trilateralne kontakt grupe za Donbas Leonid Kravčuk. Kako je rekao, Kijev će ih graditi samostalno, a brodovi za njih biće kupljeni od drugih država.

"Baze su potrebne, koristiće ih Ukrajina. Opet vidim nagoveštaje da se radi o stranim bazama. Ali nije reč o stranim bazama. Bazu će graditi Ukrajina, a brodove će kupovati. Sve zemlje kupuju brodove. Zašto Ukrajina nema pravo?", rekao je Kravčuk u intervjuu za list „Obozrevatelj“.

Bivši ukrajinski predsednik je dodao da će raketni čamci, koje Ukrajina namerava da kupi od Velike Britanije, biti dvostruko brži nego ruski.

"Nema dovoljno brodova, ali imamo dokument potpisan u Londonu o strateškom partnerstvu sa Velikom Britanijom. Prvi put u istoriji. Sredstva su izdvojena za izgradnju raketnih čamaca, koji će biti dva ili dva i po puta brži od postojećih brodova drugih država, pre svega Rusije", rekao je Kravčuk.

Ranije je predsednik Ukrajine Zelenski saopštio da Ukrajina počinje da gradi dve pomorske baze radi „zaštite crnomorskog regiona“.

S tim u vezi, iz Kremlja je saopšteno da namera Ukrajine da izgradi te baze može negativno da utiče na atmosferu stabilnosti u tom regionu.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track