OD ALPSKOG RAJA DO KORONA PAKLA: Poznati grad je za nekoliko sati bio potpuno prazan, evo izvora zaraze! (VIDEO)
Foto: Screenshot

opasno

OD ALPSKOG RAJA DO KORONA PAKLA: Poznati grad je za nekoliko sati bio potpuno prazan, evo izvora zaraze! (VIDEO)

Planeta -

Na brdima već ima prvog snega, a u dolini su krošnje crvene i žute. Predivan jesenji dan mami vedrim plavim nebom i prijatnim temperaturama u turističku idilu regiona Berhtesgadener land.

Ali umesto da uživaju, turisti pakuju kofere. Hoteli i privatni smeštaji se prazne. Zbog rapidnog porasta broja zaraženih korona-virusom usred jesenjeg školskog raspusta, tu je praktično preko noći proglašen lokdaun. Stanovnici ne smeju da napuštaju svoje kuće bez opravdanog razloga. Zatvorene su škole, dečiji vrtići i ugostiteljski objekti. I svi turisti su odmah morali da napuste region, većina njih u sred godišnjeg odmora.

Jedan 80-godišnji posetilac iz Duizburga kaže da je tužan i razočaran. Trebalo je da sa suprugom u toj alpskoj idili provede 11 dana, ali umesto toga, morali su da u roku nekoliko sati spakuju stvari i otputuju kući. I oni koji iznajmljuju smeštaj su razočarani. Jedan od njih kaže: „Srce nas boli što goste moramo da pošaljemo kući.“ Ali odmah dodaje: „Ali to je neophodno“.

U ponedeljak (19.10.) je Berhtesgadener land dosegao tragičan nemački rekord: 272,8 novozaraženih na 100.000 stanovnika za nedelju dana. U utorak je brojka pala na 236, ali to nije moglo da spreči proglašavanje lokdauna – prvog u Nemačkoj od proleća. Mere su stupile na snagu u utorak u 14 časova, pa je do tada svuda vladala velika gužva. Ljudi su se na brzinu snabdevali životnim namirnicama i drugim potrepštinama. Uprkos tome, rafovi u prodavnicama nisu ostali prazni. Diter Šenvelder, šef jednog supermarketa, kaže: „Nema nestašice. Svi proizvodi su tu.“ Ali nedostajaće turisti kao kupci. Taj region živi od turizma.

Teško je pogođeno i ugostiteljstvo – hrana sme da se prodaje samo „za poneti“, bez posluživanja za stolom. I turistički radnici su zabrinuti – mada je ova letnja sezona bila bolja nego prošle godine. Međutim, kako kaže predstavnica lokalne turističke zajednice Ursula Višgol, leto nije moglo u potpunosti da nadoknadi štetu nastalu zbog lokdauna u proleće. Predsednica Bavarskog udruženja hotelijera i ugostitelja Dehoga Angela Inzelkamer kritikuje: „Ne shvatamo zašto je do prisilnog zatvaranja svih prenoćišta moralo da dođe odmah.“ Ona kaže da svi hoteli imaju razrađene higijenske mere i da ovakvo zatvaranje preko noći nijedan hotel i privatni iznajmljivač neće finansijski lako da podnese. Osim toga, mnogi su očekivali mnogo i od predstojeće zimske sezone.

Ali zašto je taj neslavni rekord u broju novozaraženih postigla baš taj relativno retko naseljeni region na jugoistoku Bavarske? Vlasti o tome ćute. Bavarski premijer Markus Zeder samo je kao mogući izvor zaraze naveo – privatnu proslavu. Stanovnici spekulišu da je novi talas krenuo sa jedne rođendanske proslave sa stotinak gostiju. Ali predsednik okruga Bernhard Kern to demantuje i govori o „difuznom širenju zaraze“. On tvrdi da uzrok nije jedna jedina proslava.

Drugi pak sumnjaju da je neko doneo virus iz susednog austrijskog mesta Kuhl, koje je već neko vreme u karantinu zbog dramatičnog porasta broja novozaraženih. Ali mnogi ni u to ne veruju, jer ovde gotovo i da nema stanovnika koji živi s bavarske strane granice, a radi u Austriji.

Mnogi automobili s turistima u utorak su napustili taj region. Bavarske vlasti su im preporučile da kod kuće za svaki slučaj obave test na korona-virus.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track