Najnovije vesti

KORONA OBARA CRNE REKORDE U BELGIJI: Za 24 sata 13.227 zaraženih, preminulo 50 ljudi! Stručnjaci predlažu novo "zaključavanje"
Foto: Profimedia/Nicolas Landemard/Zuma Press

dramatično

KORONA OBARA CRNE REKORDE U BELGIJI: Za 24 sata 13.227 zaraženih, preminulo 50 ljudi! Stručnjaci predlažu novo "zaključavanje"

Planeta

Belgija u poslednjih 24 sata beleži rekordnih 13.227 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok je novi vrhunac postignut i u broju preminulih, kojih je 50 za samo jedan dan.

U Nacionalnom centru za javno zdravlje "Sijensano" kažu da broj inficiranih u Belgiji i dalje nastavlja da raste u odnosu na prosek novozaraženih na dnevnom nivou iz prošle nedelje, koji je bio 9.692.

Prosečan broj smrtnih slučajeva je u prethodnoj nedelji iznosio 33 na dnevnom nivou, a Belgija je dostigla cifru od 10.539 preminulih od korona virusa.

Stručnjaci upozoravaju i na porast broja hospitalizovanih koji je sada prešao prag od 3.000, a na intnezivnoj nezi je 525 pacijenata.

U Belgiji se dnevno testira oko 60 hiljada ljudi, a stopa pozitivnosti testa najviša je u Briselu i Liježu, gde svaka četvrta testirana osoba dobije pozitivan rezultat na COVID19.

STRUČNJACI: BELGIJA IDE PRAVO KA ZIDU

Zbog nastavka drastičnog rasta ionako visokog broja zaraženih, hospitalizovanih i preminulih od COVID19, stručnjaci u Belgiji predlažu novo "zaključavanje" zemlje.

U Belgiji su od početka ove nedelje već zatvoreni svi restorani i kafići, a uveden je i policijski čas od ponoći do pet ujutru.

"Drugo zaključavanje jedina je opcija koju je Belgija ostavila da zaustavi naglo rastuće zaraze i hospitalizacije zbog kovid-19 u zemlji", kaže mikrobiolog i nekadašnji portparol Nacionalnog Istituta za javno zdravlje Emanuel Andre.

Andre kaže da se više ne postavlja pitanje "šta treba zatvoriti u zemlji" već "šta može ostati otvoreno".

"Belgija ide pravo ka zidu i ostalo je samo malo prostora za donošenje društvenih odluka o tome koja preduzeća mogu ostati otvorena, a koja ne", upozorio je Andre.

Dodaje da "stvari izmiču kontroli" , a da je "zaključavanje efikasnije kada se brzo postavi".

Belgijski Centar za javno zdravlje upozorava da će bolnice širom zemlje do kraja oktobra imati preko 1.000 COVID19 pacijenata na intenzivnoj nezi i da bi taj broj mogao da skoči na 2.000 do sredine novembra.

Zbog naglog porasta broja inficiranih, u Belgiji je ukinuto testiranje za sve sem za osobe sa izraženim simptomima bolesti.

Na dnevnom nivou se obavi preko 60.000 testova, a labaratorije upozoravaju da su prebukirane poslom.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...