BURNO TOKOM DEBATE U SAD! Tramp: Poreska je jako loša prema meni, platio sam milione i milione i to unapred! Bajden: Pokaži nam
Foto: Profimedia/David Himbert/AFP

ZAGREVANJE PRED PREDSEDNIČKE IZBORE

BURNO TOKOM DEBATE U SAD! Tramp: Poreska je jako loša prema meni, platio sam milione i milione i to unapred! Bajden: Pokaži nam

Planeta -

Tokom treće, poslednje debate Donalda Trampa i Džoa Bajdena uoči predsedničkih izbora 3. novembra, došlo je i do nekoliko zanimljivih rasprava.

U debati koja je održana na Univerzitetu Belmont u Nešvilu jedno od pitanja iz seta pitanja o klimatskim promenama bilo je kako bi podržali klimatske promene, ali i zadržali radna mesta.

Tramp je tom prilikom govorio o pariskom sporazumu i zašto je izašao iz njega, dok je Bajden govorio o svojim planovima koji su uključivali energetsku obnovu zgrada i izvore obnovljive energije, dok je Bajden spomenuo obnovljive izvore energije poput vetra, na šta Tramp odgovorio kako on zna više od njega o vetru i da vetar ubija sve ptice.

"Znam više o vetru od tebe, ubija sve ptice. Jako je skup. Ima puno problema, u Nemačkoj i Kini radi puno tih vetrenjača, a proizvodnja vetrenjača je štetnija od korišćenja pravog gasa. Solarna mi je draga, ali još nije dovoljno jaka", rekao je Tramp, a Biden mu je odgovorio da mu pronađe naučnika koji bi to potvrdio.

Jedno od pitanja bilo je i da li razumeju zašto se Afroamerikanci boje za živote svoje dece, na šta je Tramp rekao da je Bajden napravio veliku štetu zajednici crnaca u SAD-u, a potom je počeo da hvali se be i poredi se sa Abrahamom Linkolnom.

"Niko kao Donald Tramp, osim možda Abrahama Linkolna, niko nije pomogao crncima kao Donald Tramp. Niko nije napravio ono što sam ja napravio", rekao je američki predsednik i naveo reforme zakona, ali i finansiranje Univerziteta za crnce.

Tramp i Bajden najviše su se sukobili oko odnosa prema pandemiji korona virusa, a Tramp je rekao da je njegov odnos bio bez greške i predvideo da će stvari krenuti nabolje sa pandemijom koja je usmrtila više od 220.000 Amerikanaca.

"Okrećemo se u drugom smeru", rekao je Tramp, dok je Bajden ponovio kritike na Trampov račun rekavši da svako ko je odgovoran za toliko smrtnih slučajeva ne sme da ostane predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom debate Tramp je, kada se hvalio o svojim privrednim uspesima, rekao kako je zemlja privredno rasla pre "kuge iz Kine koja je pokrenula pandemiju korona virusa".

Tramp je dodao i da je vakcina protiv korona virusa spremna i da će tokom narednih nedelja biti podeljena.

Nakon prve serije pitanja o koronavirusu, uskoro se nastavila razmena vatre oko toga koji kandidat ima nepropisne veze sa stranim zemljama.

Tramp je ponovio optužbe da Bajden i njegov sin Hanter posluju sa Kinom i Ukrajinom, te je pozvao svog protivkandidata da pojasni optužbe za korupciju.

Bajden je odgovorio na napade koji uključuju njegovog sina rekavši da nikada nije uzeo novac od bilo koje strane vlade, da njegovog sina ne plaća Kina, kao i da nijedan od njih nije učinio ništa pogrešno vezano uz Ukrajinu.

Sa druge strane, on je napao Trampa da je platio 50 puta više poreza u Kini, da ima tajni bankarski račun u Kini, a zatim podsetio Trampa da nije nikada objavio svoje poreske prijave i upitao ga šta skriva.

Tramp je odgovorio da je porez preplatio, na šta mu je Bajden odgovorio da to i dokaže.

"Poreska je jako loša prema meni. Platio sam milione i milione i to unapred. Objaviću čim budem mogao", poručio je Tramp.

"Pokaži nam, samo nam pokaži. Četiri godine govoriš da ćeš ih pokazati, ali ne pokazuješ svoje poreze. Hajde", odgovorio mu je Bajden.

Govoreći o mešanju u američke izbore, Bajden je rekao da će strane zemlje za to platiti.

Bajden je predsednike Rusije, Kine i Severne Koreje indirektno nazvao "siledžijama", dok je Tramp rekao da zahvaljujući odnosima koje ima sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom nema rata.

"Sastao bih se sa Kimom samo ukoliko bi se složio da Korejsko poluostrvo bude denuklearizovana zona", rekao je Bajden.

Govoreći o nacionalnoj bezbednosti Bajden je upozorio Rusiju i Kinu da će "platiti cenu" zbog mešanja u predizborni proces u SAD i optužio bivšeg gradonačelnika Njujorka i Trampovog saradnika Rudija Đulijanija da je "pion" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Tramp je rekao da je Bajden od Rusije dobio 3,5 miliona dolara, te da će njegov rival u nekom trenutku morati da objasni zašto je dobio taj novac.

"Niko nije bio oštriji od mene prema Rusiji. Dok je Bajden Ukrajini prodavao jastuke, ja sam im prodavao rakete", rekao je Tramp, optužujući Bajdena da je Ukrajinu predao Rusima.

Tokom debate između dvojice kandidata nije bilo zida od pleksiglasa kako je najavljivano, jer su uoči rasprave obojica bila negativna na korona virus.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track