PAPA FRANJA PRAVOSLAVNI MISIONAR: Evo kakve posledice može da ima izjava čelnika Vatikana o istopolnim brakovima! (VIDEO)
Foto: AP / Efrem Lukatsky, EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

vera

PAPA FRANJA PRAVOSLAVNI MISIONAR: Evo kakve posledice može da ima izjava čelnika Vatikana o istopolnim brakovima! (VIDEO)

Planeta -

Sumnjamo da je papa Franja podržavao homoseksualne istopolne brakove, ali ako je to mogao, to bi moglo podstaći katolike da potraže utočište i pređu u pravoslavlje ili protestantizam “, suština je reakcije Ruske pravoslavne crkve (RPC) nakon izjave pape Franciska o pravima homoseksualaca na brak data u dokumentarnom filmu „Francis“ američkog reditelja ruskog porekla Jevgenija Afineevskog. (Film je inače nominovan za Oskara).

Reakcije na papinu navodne podrške homoseksualnim brakovima, pojavile su se ne samo kod katolika, već i celokupnoh hrišćanstvu.

"Papa svoje poruke i stavove izražava i izražava kroz enciklike, obraćanja javnosti i propovedi, a ne kroz igrane ili dokumentarne filmove, rekao je jeromonah Makarij (Markuš), šef Kancelarije za odnose RPC sa društvom i medijima Eparhije Ivanovo, obraćajući se ruskim medijima.

Jeromonah Makarije rekao je da „istopolni brak“ ne postoji, a sam termin je bogohuljenje i rekao da je to „opasna teorija za svest ljudi“. Međutim, jeromonah Makarij rekao je da je papa Franja bio jezuit i da ga zbog toga karakteriše „vrlo fleksibilna i lukava politika“. Primetio je i pohvalio da je u nedavnim promenama ruskog ustava brak definisan kao isključiva zajednica muškarca i žene i da „ni u koga ne bi trebalo da izaziva sumnju“.

Predsednik Svetske ruske nacionalne skupštine (Vsemirnij russkii narodni sabor), koja deluje kao društvena organizacija u okviru RPC, Roman Silantjev, rekao je u intervjuu za portal „Podjom“ (Uspon) da su kontroverzne reči pape Franje o istopolnim brakovima put ka degradaciji. ".

„Umesto da se katoličko sveštenstvo bori protiv pošasti homoseksualnosti, Katolička crkva želi da je legalizuje“, rekao je Silantjev.

Rekao je da je među katoličkim sveštenstvom bila „primetna masovna pojava homoseksualnih tendencija“, tako da bi papine reči mogle da podstaknu „gomilu ljudi sa određenim tendencijama“ da „svoj status koriste da vređaju dečake“. Zbog toga je Silantjev primetio da bi papine reči mogle da izazovu razdor među vernima i „narod će utočište i utočište potražiti u pravoslavlju ili protestantizmu“.

Međutim, nisu svi reagovali na taj način, pa je pravoslavni sveštenik i filozof religije Andrej Kurajev, u intervjuu za peterburški portal Fontaka, rekao da je stav pape Franje „pravedan“.

"Papina poruka svetu je jednostavna - niko ne sme biti diskriminisan - ni siromašni, ni izbeglice, ni pripadnici seksualnih manjina. To je pitanje univerzalnih ljudskih prava, a ne unutarcrkveno pitanje, rekao je Kurajev.

Dalje, Kurajev smatra da bi homoseksualci (dalje ih naziva grešnicima) trebali biti oprezniji i mudriji i „ne kradu i ne insistiraju na tradicionalnom izrazu porodica“, jer to čine muškarci i žene i njihovo potomstvo, i predlaže upotrebu izraza „savezništvo“,ili „fratrija “i podržava papu Franju da se„ reši u okviru građanskog, građanskog zakona “, ali smatra da papine reči nisu dobro protumačene, jer papa Franjo nije, kaže Kurajev -„ podržao homoseksualne brakove “.

"Dobro znam njegove reči - papa neće reagovati na ove brakove. I to je važno znati. Suština njegovih reči je da građansko, civilno društvo, prema njemu, ima pravo na određenu autonomiju različitu od mišljenja i stavova Crkve. U stvari, rekao je da nije spreman da sebe smatra univerzalno kompetentnim za sva pitanja na svetu i da može da reši i proceni sva građansko-pravna pitanja, rekao je Kurajev i podsetio da je Vatikan nekada priznao autonomiju nauke rehabilitacijom Galileja, a sada papa dozvoljava besplatno, čak rizičan necrkveni način života ljudi, prema tome - vaš život, vaš rizik, ali rado ćemo zagrliti ranjene i rasipne sinove i primiti ih nazad, objašnjava Kurajeva papske reči.

Prema njegovim rečima, vrh RPC neće previše napadati papu Franju jer im je stalo do dobrih odnosa sa Vatikanom.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track