FRANCUSKA POVLAČI AMBASADORA IZ TURSKE ZBOG ERDOGANA: Njegova politika je opasna u svakom smislu
Foto: AP / Turkish Presidency

oštra reakcija

FRANCUSKA POVLAČI AMBASADORA IZ TURSKE ZBOG ERDOGANA: Njegova politika je opasna u svakom smislu

Planeta -

Nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas oštro kritikovao francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog njegovog odnosa prema muslimanima i izjavio da mu je potrebna pomoć "za mentalno zdravlje", Francuska je brzo reagovala i povukla svog ambasadora iz Turske.

"Komentari predsednika Erdogana neprihvatljivi su. Vređanje i grubosti nisu način. Zahtevamo da Erdogan promeni politički smer, jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvatamo uvrede", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Munjevita reakcija zvaničnog Pariza usledila je posle današnje izjave Erdogana o Makronu da "sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih verskih zajednica je - prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje".

Turski predsednik je pre dve nedelje osudio kao provokaciju Makronove izjave o "islamskom separatizmu" i "potrebi da se islam u Francuskoj strukturira".

Predlog zakona o borbi protiv "separatizma" u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nađe u parlamentu početkom decembra.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track