ITALIJANI BESNI I FRUSTRIRANI ZBOG OŠTRIJIH KORONA MERA: Najgori poraz vlade, ide u korist onih koji žele državu neznalica i sluga
Foto: Profimedia/Vincenzo PINTO/AFP

RASTE BROJ ZARAŽENIH

ITALIJANI BESNI I FRUSTRIRANI ZBOG OŠTRIJIH KORONA MERA: Najgori poraz vlade, ide u korist onih koji žele državu neznalica i sluga

Planeta -

Nastavlja se rast zaraženih kovidom-19 u Italji, u jednom danu zabeležno je 21.000 novih slučajeva, a vlada je donela nove oštrije mere, koje će biti na snazi do 24. novembra, koje su izazvale bes i frustraciju dela javnosti.

Novim merama je redukovano praktično sve ono što čini društveni život, kulturu, sport i obrazovanje.

"Ovo je poslednji pokušaj da se izbegne totalno zatvaranje. Ukoliko se novim merama u roku od 15 dana širenje korona virusa ne zaustavi, vlada će morati uvesti karantin", tvrdi u razgovoru za agenciju Ansa predsednik lekarske komore Filipo Aneli.

Novim pooštravanjem mera nezadovoljni su svi, ali kako je na konferenciji za medije rekao premijer Djuzepe Konte najnoviji epidemiološki podaci upućuju da nema drugog rešenja.

"Zatvoriti škole, pozorista i bioskope, mesta koja su sasvim pod kontrolom je divljački i demagoški potez. To je najgori poraz vlade i ide u korist onih koji žele državu neznalica i sluga", napisala je na svom Tviter nalogu poznata novinarka i direktor lista "Unita" Končita de Gregori.

Čuveni dirigent Rikardo Muti uputio je pismo premijeru Konteu u kojem, između ostalog, tvrdi da je odluka da se zatvore pozorišta i koncertne dvorane veoma loša i da može zadati smrtni udarac celoj jednoj kategoriji.

Protestuju i vlasnici barova i restorana koji, prema novoj odluci, moraju zatvoriti u 18 sati.

Premijer Konte primio je jedan deo njih, koji su demonstrirali pred zgradom vlade.

Konte je rekao da je pandemija vreme koje izaziva bes i frustraciju, ali da je parcijalno zatvaranje sada neophodno da bi se Italija sačuvala i građani bili slobodni za Božić.

U vladi su svesni rizika koje nose nove mere, pre svega mogućnosti da dalja ograničenja mogu proizvesti socijalne nerede i proteste kao one u prošli petak u Napulju, koji su se pretvorilio u gradsku gerilu i sukob demonstranata i policije.

Premijer je zato najavio da vlada već planira da početkom novembra distribuira pomoć za 350 hiljada firmi koje nove mere najviše pogađaju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track