Najnovije vesti

OVO SE NIKAD JOŠ NIJE DOGODILO: Led se još nije stvorio na Arktiku iako je već kraj oktobra! Ovo je najveće kašnjenje do sada!
Foto: Profimedia

alarmantno

OVO SE NIKAD JOŠ NIJE DOGODILO: Led se još nije stvorio na Arktiku iako je već kraj oktobra! Ovo je najveće kašnjenje do sada!

Planeta

Naučnici su upozorili da se veći deo Arktika još nije počeo zamrzavati iako je kraj oktobra i za sada je ovo najkasnije zabeleženi period u kojem se led još nije stvorio.

Klimatski naučnik Zahari Lebi sa Državnog univerziteta Kolorado podelio je niz grafika na društvenim mrežama, kojima objašnjava da Arktik prolazi kroz istorijski dogadaj i da je količina leda trenutno najmanje zabeležena količina u ovom periodu.

"Količina leda ove jeseni je apsurdna, moramo obratiti pažnju na ove pokazatelje klimatskih promena", naveo je on na Tviteru. 

Arktički morski led najnižu tačku obično dostigne u septembru, najvišu u martu, a Lebi ukazuje i da je debljina morskog leda takođe ispod proseka, piše Independent.

Ekološki aktivisti i čuvari prirode upozoravaju da nedostatak leda nije samo predznak tragičnih klimatskih promena, nego da to može uticati na život u moru jer led sa sobom donosi hranjive sastojke za arktički plankton.

Krivac za to što more nije dovoljno hladno za zamrzavanje je neobično toplo vreme na severu Rusije i sibirski toplotni talas iz proleća, kao i globalno zagrevanje.

Stvaranje leda na sibirskom Arktiku se znatno usporilo poslednjih godina, a 2020. je posle 2018. godine najgora.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...