BITKA ZA MESEC: Rusija pokreće u UN pitanje američke najave kopanja mesečevih resursa! Porede je sa invazijom na Irak i Avganistan
Foto: Profimedia / Cristian Alvarez / Alamy

čiji je svemir

BITKA ZA MESEC: Rusija pokreće u UN pitanje američke najave kopanja mesečevih resursa! Porede je sa invazijom na Irak i Avganistan

Planeta -

Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na Mesečeve resurse, saopštila je pres-služba Roskosmosa.

"Odgovarajuća tačka stavljena je na dnevni red sednice (pravnog pododbora Komiteta UN za mirnu upotrebu svemira)“, precizirala je ruska državna korporacija za Sputnjik.

Prema informacijama na sajtu navedenog odbora, sledeća sednica održaće se u aprilu 2021. godine.

Proletos je američki predsednik Donald Tramp potpisao ukaz kojim se osigurava pravo Amerikanaca za kopanje svemirskih resursa i naložio da se o tome za šest meseci razgovara sa drugim zemljama.

foto: EPA/NASA

Roskosmos je ovu inicijativu nazvao agresivnom i štetnom za međunarodnu saradnju. Direktor korporacije Dmitrij Rogozin uporedio je ove planove sa invazijom na Irak i Avganistan.

Prema članu 11. Sporazuma o aktivnostima država na Mesecu i drugim nebeskim telima, koji je odobrila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1979. godine, „Mesec ne podleže nacionalnom prisvajanju ni proglašenjem suvereniteta nad njim, ni upotrebom ili okupacijom, niti bilo kojim drugim sredstvima“.

Međutim, ni SAD ni tadašnji SSSR (Rusija) ovaj dokument nisu ratifikovale. Osim toga, u njemu se ništa ne govori o komercijalnim strukturama.

Kurir.rs / Sputnjik, Foto: Profimedia / Cristian Alvarez

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track