Najnovije vesti

NEMAČKA IDE U KARANTIN: Sme da se izlazi iz kuće samo sa članovima porodice, a Merkelova sprema još mera protiv korone
Foto: AP / Markus Schreiber

strože mere

NEMAČKA IDE U KARANTIN: Sme da se izlazi iz kuće samo sa članovima porodice, a Merkelova sprema još mera protiv korone

Planeta

U Nemačkoj bi nove restriktivne mere uključujući "zaključavanje" na nivou države trebalo da stupe na snagu u ponedeljak, 2. novembra, saglasili su se danas nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina.

Bild dodaje da su kancelarka i premijeri dogovorili i nove mere u borbi protiv korona virusa, ali one još nisu zvanično obelodanjene.

Među saveznim premijerima postoje različiti stavovi o tome koliko daleko treba da idu planirana ograničenja.

Merkelova bi želela da "zaključavanje" u celoj zemlji važi do kraja novembra.

Nove mere predviđaju privremeno zatvaranje svih "zabavnih" ustanova, od bioskopa i požorišta do ugostiteljskih objekata. Nemci će moći da izlaze na ulice, ali samo u prisustvu članova svoje porodice i eventualno još jedne familije.

foto: Profimedia/MICHAEL KAPPELER/AFP

Merkelova će o svemu obavestiti šefove poslaničkih grupa u Bundestagu, najavila je zamenica portparolke vlade Martina Fic.

Kancelarka će sutra u Bundestagu govoriti o situaciji u vezi sa korona virusom u Nemačkoj.

Ministar finansija Olaf Šolc rekao je na sastanku da i on veruje da su Nemačkoj potrebne drastične mere i najavio pomoć vlade preduzećima pogođenim novim merama.

Kako je objasnio, male firme mogle bi da dobiju pomoć vlade do 75 odsto iznosa njihovih prihoda koje su ostvarili u istom mesecu lane, a veća preduzeća mogle bi da ostvare podršku u visini do 70 odsto svojih prihoda.

Prema procenama ministra finansija, to će državu koštati između sedam i 10 milijardi evra za četiri nedelje "zaključavanja".

"Sada smo u stanju da uskoro nećemo moći da kontrolišemo situaciju. Neophodno je da se saglasimo sa drastičnim merama", rekao je Šolc.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...