Najnovije vesti

OVO JE SULTANOVA VELIKA TAJNA: Evo kako Erdogan uspeva da zarati sa celim svetom i nastavi da bude nedodirljiv! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

lukavo

OVO JE SULTANOVA VELIKA TAJNA: Evo kako Erdogan uspeva da zarati sa celim svetom i nastavi da bude nedodirljiv! (VIDEO)

Planeta

Ujedinjene nacije posredovale su u dogovoru između dve glavne zaraćene frakcije Libije o prekidu vatre u Ženevi 23. oktobra. Stefani T. Vilijams, zamenica generalnog sekretara UN-a i vršilac dužnosti specijalnog izaslanika u Libiji, saopštila je da su se „dve strane složile do potpunog, trajnog sporazuma širom zemlje sa trenutnim dejstvom “.

Vilijamsova je rekla da je sporazumom zatraženo da se snage fronta vrate u svoje baze i da se povuku sve strane snage i plaćenici iz zemlje u roku od tri meseca - proces koji će nadgledati UN.

Sporazum je nazvala „istorijskim“ i zahvalila se „predsedniku Saveta predsedništva, gospodinu Faezu Saraju, i ostalim članovima Saveta, predsedniku Predstavničkog doma, gospodinu Agili Saleh i maršalu Kalifa Haftaru “.

UN su „pozdravile sporazum“ postignut „zahvaljujući naporima Stefani Vilijams“, opisujući ga kao ukazivanje na „bolju, sigurniju i mirniju budućnost“.

Evropska unija je takođe brzo pozdravila libijski kompromis i obećala je svoju podršku. Šef za spoljnu politiku EU Džozep Borel nije propustio priliku da istakne važnost trenutnog povlačenja svih stranih boraca i plaćenika. „Svi strani borci i plaćenici moraju se odmah povući. Svaka strana intervencija je neprihvatljiva. Na svojoj strani, Evropska unija je spremna da konkretnim akcijama podrži sprovođenje Sporazuma o prekidu vatre, u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti UN-a “, rekao je u svojoj izjavi. Dan nakon sporazuma, Rusija mu je izjavila podršku.

Samo je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bio ciničan prema libijskom sporazumu o prekidu vatre. Nakon njegove najave, opisao je sporazum kao da nema verodostojnost i to vreme će pokazati njegovu pouzdanost. Stoga je bacio sumnju u održivost prekida vatre kako su UN, EU i ostali vodeći akteri u sukobu želeli i nadali se.

Ankara je nezadovoljna sporazumom, jer jedna od najvažnijih tačaka sporazuma predviđa ukidanje prisustva stranih snaga i proterivanje svih plaćenika iz Libije. Taj članak direktno cilja Tursku jer uživa u objektima al-Vatia, strateški važne vazduhoplovne baze u zapadnoj Libiji i pomorske baze u Misrati. Naročito je poslednje neophodno za Tursku da održi svoje ambicije u istočnom Mediteranu. Štaviše, postoje sirijski plaćenici koje je Turska prevezla u Libiju.

Zanimljivo je da su snage usklađene sa libijskim vojskovođom Kalifom Haftarom ženevski sporazum protumačile kao način oslobađanja od turskog uticaja na libijske poslove. Glasnogovornik libijske nacionalne vojske koju je predvodio Haftar, general-major Ahmed al-Mismari, podržao je sporazum, rekavši da je "isključivanje Turske sa libijske scene prioritet" kako bi se osigurao uspjeh mirovnih pregovora.

Stoga je razumljivo da Erdogan nije zainteresovan za primenu Ženevskog sporazuma. Njegove cinične primedbe na taj sporazum prikrivena su pretnja za nastavak borbi.

Ipak, kako to da Erdogan može da izazove UN, EU, Rusiju i sve druge zainteresovane strane koje su potpisale ženevski sporazum?

On može. Ima moćne karte, jer drži konce nekih frakcija koje čine vladu Tripolija u Libiji. Drugim rečima, on ima uticaj na neke članove vlade Nacionalnog sporazuma sa sedištem u Tripoliju.

Zaista, moćni ministar unutrašnjih poslova Fati Bašaga i Muslimanska braća, izgleda, nisu se obavezali na dogovor kao što je to učinio Fajez al-Saraj. Zbog toga je medij Arab Vikli sa sedištem u Londonu, pro-Ujedinjenim Arapskim Emiratima, napisao: „Analitičari, međutim, veruju da mogućnost novog izbijanja borbi u Libiji nije tako mala, posebno u svetlu insistiranja Sjedinjenih Država na nepriznavanju bilo kakve ruske uloge u zemlji. Takvi strahovi ogledali su se u izjavama generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša. “

Ponovna eskalacija sukoba na istočnom Mediteranu takođe odražava Erdoganovo prkošenje međunarodnim institucijama i Ženevskom sporazumu. Turska je nastavila svoje seizmičke istraživačke aktivnosti u spornim vodama u istočnom Mediteranu. Smatralo se da je rizik od vojne konfrontacije između Turske i Grčke sprečen povlačenjem turskog seizmičkog istraživačkog broda Oruk Reis 12. septembra i početkom istraživačkih razgovora između Ankare i Atine.

Međutim, Oruk Reis je 12. oktobra vraćen u spornu pomorsku zonu, okrećući napore za deeskalaciju NATO-a i EU, posebno Nemačke, na početak.

Kao takav, Erdogan je u septembru potvrdio moje zapažanje u članku Al-Monitora. „Erdoganova odluka da povuče turski brod iz sukobljenog područja mogla bi samo označiti predah do kraja predstojećeg samita EU u pokušaju da izbegne moguće sankcije EU. ... Jasno mu je vreme njegov povratak, umesto da radi na deeskalaciji i davanju prioriteta diplomatiji “, napisao sam tada.

To je zaista i učinio i time odbio nade izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o deeskalaciji tenzija na istočnom Mediteranu. Grci su Stoltenberga smatrali zaštitnikom Turske.

Sve dok se Erdogan odvraća od nepromišljenog kursa u svojoj takozvanoj asertivnoj spoljnoj politici i pronađe dovoljno prostora za manevrisanje, može se izvući prkoseći institucijama poput UN-a, EU, pa čak i NATO-a.

Čak se usudio da bude u sukobu sa Sjedinjenim Državama. Uprkos američkim upozorenjima Turskoj da Ankara rizikuje da ozbiljno naruši svoj odnos sa Vašingtonom, Turska je testirala S-400. „Testirani su, testiraju se. Stav Amerike za nas apsolutno nije obavezujući. Nećemo pitati Ameriku “, rekao je Erdogan 23. oktobra.

Dva dana kasnije, 25. oktobra, govoreći u gradu Malatja u istočnom Anadoliji na lokalnom kongresu svoje stranke, Erdogan je u prkos otišao još dalje. "Sjedinjene Države ne znaju s kim imaju posla. Već uvedi sankcije, kakve god one bile", rekao je.

Dan ranije, na drugom sastanku lokalne stranke u centralnoj anadolskoj provinciji Kaizeri, pribegao je jeziku bez presedana u odnosu na francuskog predsednika Emanuela Makrona. „Koji je problem ove osobe koja se zove Makron sa muslimanima i islamom? Makronu je potrebno lečenje na mentalnom nivou “, rekao je.

Kao rezultat, Francuska je opozvala svog ambasadora u Ankari. Erdogan je optužio Macrona i ostale evropske lidere za diskriminaciju muslimana u Evropi i za islamofobiju.

Postavlja se pitanje: Kako to da Erdogan može istovremeno da prkosi gotovo svim međunarodnim institucijama i velikim silama na svetu? Kako to da se usuđuje boriti se na više frontova i izvući?

Pitanje je još važnije u vezi sa nedavnim učešćem Turske u ratu na Južnom Kavkazu, koji se smatra ruskim dvorištem. Turska je jedina zemlja koja odbacuje napore za prekid vatre OEBS-ove Minske grupe kojima su kopredsedavale Rusija, Sjedinjene Države i Francuska u ratu između Jermenije i Azerbejdžana.

Efikasna vojna pomoć Turske igrala je veliku ulogu u azerbejdžanskim uspesima na terenu i promenila odnos snaga u sukobu. I ovo donekle objašnjava gore navedeno. Ostatak odgovora leži u ličnim vezama Erdogana sa Putinom.

Iako se stavovi Turske i Rusije o sukobu oko Nagorno-Karabaha drastično razlikuju, ruski lider Vladimir Putin je Erdoganu zvučao vrlo popustljivo u izjavi o ulozi Turske u sukobima.

Govoreći u godišnjem diskusionom klubu Valdai 23. oktobra, rekao je, „Naša saradnja sa Turskom se širi. Turska je naš sused i mogu vam detaljnije reći koliko je važna interakcija između naših država i za Tursku i za Rusiju. ... Bez obzira koliko tvrd stav predsednika Erdogana izgledao, znam da je fleksibilna osoba i da je moguće pronaći zajednički jezik s njim. "

Putin je priznao razlike koje Rusija ima sa Turskom, rekavši, „Pa, mi ne gledamo isto na sve stvari. Na primer, nismo uvek na istoj strani u vezi sa situacijom na Južnom Kavkazu “. Pa ipak, on je zauzeo odbrambeni stav prema Erdoganu i rekao: „Pa zašto onda upirati prstom u Erdogana? … Šta da radimo? Kada se pozicije raziđu, tražimo kompromis “.

Putin je na vreme naučio načine komunikacije sa Erdoganom. 26. oktobra ruski avioni bombardovali su kamp za obuku Failak al-Šam, pobunjeničke grupe koju sponzoriše Turska u provinciji Idlib na severozapadu Sirije, nanevši mnogo žrtava i ubivši oko 80 ljudi. To se može protumačiti kao indirektno rusko upozorenje Turskoj o stavu Ankare o Južnom Kavkazu.

Turski zapadni saveznici ne znaju kako da komuniciraju sa Erdoganom. Nejedinstvo unutar EU, inertnost među redovima EU, zaokupljenost SAD-a pandemijom koronavirusa i predstojeći izbori uslovili su zapadne sile da pokažu jedinstveni front protiv Turske.

Ako ne promene drastično svoj diskurs prema Erdoganu, Erdogan će se izvući kvareći sporazume o prekidu vatre od Severne Afrike do Južnog Kavkaza. Moći će istovremeno da se bori na više frontova.

Kurir.rs/Al Monitor

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...