KORONA UNIŠTAVA NATALITET U RUSIJI: Evo kako pandemija sprečava napore Moskve za demografskim oporavkom
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

brutalno

KORONA UNIŠTAVA NATALITET U RUSIJI: Evo kako pandemija sprečava napore Moskve za demografskim oporavkom

Planeta -

Broj rođenih u Rusiji opao je za 23,7 odsto u poslednjih pet godina, kaže Ana Kuznjecova, ombudsman za dečja prava, s tim što je stopa plodnosti (broj dece po ženi) tokom poslednje tri godine pala sa 1,62 na 1,5, daleko ispod nivoa zamene od 2,2

Pandemija i ekonomska kriza samo pojačavaju ovaj trend, čineći praktično nemogućim da se preokrene trenutni pad broja stanovnika u skorije vreme, uprkos sugestijama Kremlja da će se stvari uskoro okrenuti i rođenja će rasti zbog vladinog kontinuirane politike za podsticaj rasta nataliteta.

Ljubova Hapilina, specijalista za socijalnu politiku na Ruskoj akademiji za ekonomiju i državnu službu, kaže da takav pesimizam odražava "niz faktora", uključujući kontinuirani uticaj gubitaka u Drugom svetskom ratu, demografsku "rupu" iz 1990-ih i takođe sve ređa pojava velikih porodica.

Pandemija i odliv imigrantskih radnika povećava ovaj trend. Ali ona tvrdi da je "glavni uzrok" pada nataliteta u Rusiji "loš materijalni status porodica i rast siromaštva", trendovima kojima ruska vlada do sada nije uspela da se suprotstavi.

Na horizontu je još jedan faktor koji može još više smanjiti natalitet u Rusiji. Lejla Namazova Baranova, šef Unije pedijatara Rusije, kaže da postoje dokazi da oni koji su zaraženi koronavirusom mogu postati neplodni, što će tek dodatno ostaviti traga u populaciji Rusije, ali i ostalih zemalja.

Prema profesorki Baranovoj, COVID-19 preti dečacima ozbiljnom promenom spermatogeneze, što može dovesti do niske plodnosti u budućim generacijama. Ovo je problem na koji ruski pedijatri i urolozi danas posebno ukazuju!

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track