EVROPA U PAKLU KORONA VIRUSA: Belgija na ivici zdravstvenog kolapsa, u Nemačkoj rekordan broj zaraženih od početka pandemije VIDEO
Foto: Profimedia, EPA / Julien Warnand

kovid-19

EVROPA U PAKLU KORONA VIRUSA: Belgija na ivici zdravstvenog kolapsa, u Nemačkoj rekordan broj zaraženih od početka pandemije VIDEO

Planeta -

Pandemija korona virusa i dalje bukti širom sveta, pa se tako i u evropskim državama beleži veliki broj novozaraženih. Brojke rastu vrtoglavom brzinom, a virus svakodnevno odnese veliki broj života. Pojedine zemlje u Evropi nastavljaju da obaraju crne rekorde, a strahuje se da bi u mnogima moglo da dođe do zdravstvenog kolapsa.

NEMAČKA

U Nemačkoj je potvrdeno još 16.774 novih slučajeva korona virusa, što je najveći dnevni porast obolelih od početka pandemije.

U poslednja 24 sata preminulo je 89 osoba, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh.

Ukupno je u Nemačkoj zaraženo više od 481 hiljade ljudi, a preminulo je ukupno 10.272.

Nemačka kancelarka Angela Merkel objavila je da su se nemački zvaničnici saglasili sa četvoronedeljnim zatvaranjem restorana, barova, bioskopa, pozorišta i drugih sličnih objekata, u pokušaju da zaustave nagli porast zaraza korona virusom.

Odluka treba da stupi na snagu u ponedeljak i trajaće do kraja novembra.

Prodavnice i škole treba da ostanu otvorene, za razliku od zatvaranja Nemačke tokom prve faze pandemije u martu i aprilu. Restorani će moći samo da služe hranu za poneti.

"Moramo da delujemo sada, da izbegnemo akutnu nacionalnu zdravstvenu krizu", rekla je Merkelova.

BELGIJA

Belgija bi zbog ogromnog rasta broja zaraženih korona virusom, kao i hospitalizovanih, mogla da zatraži međunarodnu pomoć, upozorio je epidemiolog Pjer Van Dam.

U belgijskim bolnicama u ovom trenutku hospitalizovano je 6.000 pacijenata inficiranih Kovid19, a broj hospitalizacija se udvostručuje svakih osam dana.

Samo u sredu 28. oktobra hospitalizovane su 743 osobe, dok broj novoinficiranih za 24 sata premašuje 18 hiljada.

"Porast zaraze korona virusom i hospitalizacija nadmašio je vladine pokušaje da ih zauzda, a zdravstvena zaštita u zemlji bi mogla da pukne u roku od deset dana", upozorio je Van Dam.

Profesor medicine na Univezitetu u Antverpenu, Van Dam, dodaje da će Belgija morati da rasporedi vojsku i pozove međunarodnu pomoć jer pandemija korona virusa nastavlja da gura nacionalni zdravstveni sistem preko ivice kolapsa.

Savezni ministar zdravlja Frank Vanderbruk poručuje da će stroge mere zatvaranja zemlje morati da ostanu na snazi "duže od mesec dana".

ITALIJA: POŠTOVANJE MERA ILI KARANTIN

U Italiji je u poslednja 24 sata zabeleženo više od 25 hiljada novozaraženih korona virusom, 205 osoba je preminulo od posledica virusa, a testirano je 198 hiljada osoba, piše agnecija Ansa.

Šef vladinog savetodavnog naučno-tehničkog komiteta Agostino Mioco rekao je da se samo rigoroznim pridržavanjem novih mera za ograničavanje širenja covida-19 može izbeći novi karantin.

"Za dve sedmice znaćemo da li su nam i ove mere bile dovoljne ili ćemo morati ponovo da uvedemo totalno zatvaranje", rekao je on za dnevni list "Il Koriere dela Sera".

On je ocenio da su nove mere vlade u skladu sa epidemiološkom situacijom koja se ubrzano pogoršava.

Mioco je kritikovao, kako je rekao, "instant stručnjake" i one koji se takvim proglašavaju, a koji sada kritikuju vladine mere ili nude rešenja koja se ne zasnivaju na činjenicama.

"Gde su bili ti stručnjaci kada su proteklih decenija političari smanjivali novac bolnicama, kada su zatvarana odeljenja intenzivne nege, kada je pomoć javnim bolnicama smanjivana u korist privatnih? Ne sećam se da sam čuo glasove protiv takve politike, ovih koji sada urlaju na mere vlade", rekao je šef naučno-tehničkog komiteta.

POLJSKA

U Poljskoj su danas registrovana dva negativna rekorda - 20.156 novih slučajeva kovida-19, što je najviše obolelih u jednom danu, i 301 premunili, što je naviše žrtva za 24 sata, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj zaraženih premasio je 300.000, prenosi agencija Rojters.

Hospitalizovano je 14.631 pacijent, a 1.203 se nalazi na respiratorima, dok je juče u bolnicama bilo 13.931 obolelih, a 1.150 na respiratorima.

MAĐARSKA

U Mađarskoj je od poslednjeg preseka preminulo još 56 osoba od posledica zaraze korona virusom, a zaraženo je još 2.194 ljudi, prema podacima objavljenim na sajtu koronavirus.gov.hu.

Aktivnih slučajeva je 49.024, hospitalizovano je 3.197, a 255 je na respratorima, prenosi agencija MTI.

Do sada je testirano 1.032.942 građana.

Ukupno su preminula 1.634 obolela, zaraženo je 68.127, a oporavilo se 17.469 ljudi.

RUSIJA

U Rusiji je danas zabeleženo rekordnih 17.700 novozaraženih.

Od poslednjeg preseka preminulo je još 366 osoba od posledica zaraze korona virusom, najvise od početka pandemije u jednom danu.

Ukupno je u Rusiji zaraženo 1.581.693 ljudi, a do sada je preminulo 26.935, prenosi agencija TAS S.

Prema poslednjim podacima, oporavilo se još 14.740 obolelih, čime je ukupan broj onih koji su pobedili kovid-19 porastao na 1.186,041.

BUGARSKA

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata registrovano 2.760 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 45.461.

Stopa pozitivnosti trenutno je veća od 27 odsto.

Preminulo je još 36 pacijenata odnosno ukupno 1.197, prenosi BTA.

Aktivnih slučajeva je nešto više od 25.000. Hospitalizovano je 2.316 pacijenata od kojih je 162 na intenzivnoj nezi.

Korona virusom zaraženo je više od 2.000 medicinskog osoblja.

AUSTRIJA

U Austriji je danas zabeležen novi rekord broja novoobolelih od korona virusa, pošto je tokom poslednja 24 sata registrovano 4.453 novozaraženih, a zabeležen je i najveći broj umrlih na dnevnom niovu - preminulo je 29 osoba.

Još juče je broj novozaraženih u toj zemlji bio na oko 3.400.

Samo u pokrajini Donja Austrija zabeleženo je, u poslednja 24 sata, 1.074 novozaraženih i time je po prvi put jedna austrijska pokrajina prekoračila broj od 1.000 novoobolelih u jednom danu.

Na drugom mestu je Beč sa 821 novozaražeim, te Gornja Austrija sa 796.

Zatim sledi Tirol sa 584, Sstajerska sa 355, Forarlberg sa 276, Ssalcburg sa 262, Koruška sa 166 i Burgenland sa 119.

Takođe zabeležen je i novi rekord po broju umrlih, pošto je u poslednja 24 sata preminulo 29 osoba od ili sa kovidom, čime je ukupan broj preminulih dostigao je 1.056.

ZABRANA POSETA BOLNICAMA U ŠTAJRSKOJ

Udruženje za upravljanje bolnicama u austrijskoj pokrajini Sstajerskoj, usled nepovoljne epidemiološke situacije, donelo je odluku o zabrani poseta.

U nekim bolnicama, kao što je ona u mestu Vagna, korona je ušla među zaposlene, te je tamo više od 25 pozitivnih na virus.

U tim bolnicama se ne primaju više bolesnici.

Sada je odlučeno da se u celoj pokrajini proglasi zabrana poseta.

Ta mera je obrazložena ne samo rastućim brojem kovid pacijenata, već pre svega u cilju zaštite osoblja.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track