FRANCUSKA POD KLJUČEM: Sme da se izlazi samo u nuždi, Parižani pohrlili u prodavnice i brže-bolje napustili grad, kolona od 700 km
Foto: Twitter/Printscreen

ogromne gužve se stvorile

FRANCUSKA POD KLJUČEM: Sme da se izlazi samo u nuždi, Parižani pohrlili u prodavnice i brže-bolje napustili grad, kolona od 700 km

Planeta -

U Francuskoj danas stupaju na snagu mere za sprečavanje širenja korona virusa, među kojima su zaključavanje, obavezan rad od kuće i izlazak iz kuće samo u slučaju nužde.

Zbog ponovnog zaključavanja zemlje, u prodavnicama su se u četvrtak stvorile gužve, a među najtraženijim proizvodima bili su testenine i toalet papir, ali i toneri za štampač i elektronski delovi za rad od kuće.

Mere je najavio premijer Žan Kasteks koji je rekao da se znalo da dolazi drugi talas korona virusa.

On je kazao i da će škole biti otvorene, ali da će učenici od šest godina pa naviše morati da nose maske.

Građani će moći da napuštaju domove samo radi kupovine namirnica, vođenja dece u školu i posla koji ne može od kuće da se radi, kao i radi odlaska u bolnicu ili apoteku.

Takođe, moći će da izlaze radi šetnje psa, ali je to ograničeno na jedan sat i udaljenost jedan kilometar od kuće.

Na sahranama je dozvoljeno prisustvo do 30, a na venčanjima do šest osoba.

Uoči potpunog zatvaranja zemlje, oko Pariza su se stvorile velike gužve, a kolona vozila ljudi koji su išli van grada, prostirala se čak 700 kilometara u regionu grada.

Kako se navodi, mnogi građani Pariza odlučili su da period karantina, koji će trajati do 1. decembra provedu van grada, i dodaje se da se slična situacija dogodila u martu, za vreme prvog talasa.

U četvrtak je u Francuskoj potvrđeno novih 47.637 slučajeva korona virusa, kao i 250 smrtnih slučajeva.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja