MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA AUSTRIJE: Najteži dan po zemlju poslednjih godina! Eliminisan jedan napadač, traga se za saučesnikom
Foto: Profimedia/Joe Klamar/AFP

beč

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA AUSTRIJE: Najteži dan po zemlju poslednjih godina! Eliminisan jedan napadač, traga se za saučesnikom

Planeta -

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer saopštio je noćas da je jedan napadač, koji je izveo teroristički napad u Beču, ubijen, a da policija trenutno traga za najmanje jednim saučesnikom.

"Ovo je najteži dan po Austriju poslednjih godina. Suočeni smo sa terorističkim napadom, razmera sa kakvim se Austrija do sad nije susrela", rekao je Nehamer na vanrednoj konferenciji za novinare posle terorističkog napada u centru grada u kojem su ubijene tri osobe.

On je ukazao da su specijalne jedinice policije uspele da eliminišu jednog teško naoružanog teroristu, kao i da je, prema poslednjim saznanjima, najmanje još jedan napadač u bekstvu.

S tim u vezi, apelovao je na građane da, ako je to moguće, ne napuštaju svoj dom, izuzev ako postoje poslovni razlozi.

"Izbegavajte centar grada", podvukao je Nehamer.

Dodao je da su austrijski kancelar Sebastijan Kurc i gradonačelnik Beča Miahel Ludvig dogovorili da se đaci danas ne moraju da idu u školu.

"Pošto se nalazimo u intenzivnoj i teškoj situaciji moramo da se ponašamo disciplinovano i damo policiji mogućnost da pronađe napadače", kazao je on.

Nehamer je teroristima poručio da "mora biti jasno - ko napadne jednog od nas, napada sve nas".

Generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf ukazao je da u akciji učestvuje 50 pripadnika specijalnih jedinica Kobre, 100 pripadnika jedinice Vega, kao i veliki broj drugih jedinica policije, ali i specijalisti Službe za borbu protiv terorizma.

Ukazao je da je policija zatvorila centra grada, i da vrši pojačane kontrole, u saglasnosti sa međunarodnim partnerima, na granicama Austrije.

Predsednik policije Gerhard Pirstel preneo je da je policija oko 20 časova obaveštena da se puca u gradu, nakon čega je upućeno više patrola.

Po dolasku na mesto pucnjace došlo je do razmene vatre u kojoj je povređen jedan policajac, koji je podvrgnut hirurškom zahvatu.

Zatim, dodao je, došlo je do incidenata na više mesta u tom delu grada.

"Imamo jednu civilnu žrtvu, kao i više teško povređenih koji su smešteni u bolnici", preneo je Pirstel.

Kazao je da policija trenutno radi na sprečavanju daljih napada, i ujedno na rasvetljavanju ovog zločina.

Očekuje da će ubijeni terorista omogućiti napredak u rasvetljavanju, ali istice da se još ne može ništa govoriti o napadu i njegovoj pozadini.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track