uoči izbora u americi

HRVATSKI ANALITIČAR: Bajden želi saradnju sa Albancima, Tramp osigurao položaj Srbije (KURIR TELEVIZIJA)

Planeta -

U Hrvatskoj se s velikom pažnjom pratilo otopljavanje odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država. I dok su političari to pokušali da minimalizuju, stručna javnost pomno prati zbivanja.

Profesor Dejan Jović sa Sveučilišta u Zagrebu pojašnjava svoje viđenje izbora i refleksija na region. Prema njemu, američki izbori su vrlo važni i za unutrašnje stanje u SAD i za spoljnu politiku, a samim tim i za strukturu međunarodnog poretka.

Profesor Jović naveo je da osim što je Tramp koristio jednu nekonvencialnu metodu oglašavanja putem Tvitera, on je napravio i neku vrstu personalizovane politike.

"Posledice za globalne odnose, biće po mom mišljenju ambivalente. Nisam zagovornik toga da promena vlasti nužno dovodi u pitanje i promenu politike. Ja mislim da je Tramp na neki način bliskoistočnizirao balkanski problem time što je u njega uveo Izrael, a to je na neki našin šansa za Srbiju, koja možda sada upravo zbog toga što je Izrael deo novog sporazuma, ima šansu da osigura svoj položaj i nakon Trampa", smatra prof. Jović i naglašava da, iako je Amerika izgubila neke od svojih prijatelja, i dalje je ostala najjača sila na svetu.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track