ZAHUKTAVA SE BORBA ZA SENAT: Veruje se da će demokrate zadržati Predstavnički dom i da će povećati svoju većinu
Foto: Profimedia

vašington

ZAHUKTAVA SE BORBA ZA SENAT: Veruje se da će demokrate zadržati Predstavnički dom i da će povećati svoju većinu

Planeta -

Amerikanci danas, uz predsednika države, biraju i ceo sastav Predstavničkog doma i 35 članova Senata, a republikanci se bore da zadrže većinu u tom telu. Kako su javili Foks njuz i Ej-Bi-Si, američke demokrate zadržaće većinu u Predstavničkom domu i verovatno će je i povećati.

Demokrate bi trebalo da dobiju između četiri i pet dodatnih mesta u Predstavničkom domu na parlamentarnim izborima održanim istovremeno sa predsedničkim.

Demokrate trenutno imaju 232 od 435 mesta u Donjem domu.

Bitka za kontrolu nad Senatom SAD zaoštrila se danas nakon što je demokratama pripalo mesto u Koloradu, ali je ta stranka pretrpela neuspeh u Alabami, dok su republikanci pobedili u Južnoj Karolini, Teksasu i Kanzasu.

Konačni rezultati možda neće biti poznati tokom izborne noći, pošto je još rano objaviti rezultate s nekoliko birališta, dok će u Džordžiji u januaru biti održan drugi krug izbora kako bi snage odmerili republikanska senatorka Keli Lofler i demokrata Rafael Vornok.

Njih dvoje osvojili su najviše glasova na izborima za mesto u Senatu, na kojima je učestvovao i republikanac Dag Kolins, ali nijedan kandidat nije prešao cenzus od 50 odsto, koliko je potrebno za pobedu, prenosi AP.

Demokrata Džon Hikenluper porazio je republikanskog senatora Korija Gardnera u Koloradu, što je mesto koje je demokratama bilo neophodno kako bi dobile većinu.

Republikanci su, ipak, uspeli da pobede na nekoliko mesta, uključujući u Kanzasu, gde je Rodžer Maršal osvojio mesto u Senatu tokom trke koja je bila neizvesnija nego što je očekivano.

Republikanac Lindzi Grejam iz Južne Karoline osigurao je četvrti mandat u Senatu, porazivši demokratu Džimija Harisona.

Takođe, republikanski kandidat Tomi Tabervil, bivši trener fudbalskog tima univerziteta Oburn, pobednik je izborne trke za mesto u Senatu iz Alabame. Tabervil je porazio demokratskog senatora Daga Dzonsa, koji je izabran na vanrednim izborima 2017. godine.

Republikanci su odbranili mesta u državama od Nove Engleske do takozvanog "dubokog juga" i od srednjeg zapada do Mautin vesta.

Osiguravanje većine u Senatu biće ključno za pobednika predsedničkih izbora.

Senatori potvrđuju nominacije za članove predsedničke administracije i imaju ovlašćenja da određuju ili zaustavljaju agendu Bele kuće.

Kako republikanci trenutno imaju kontrolu nad tim domom, s 53 naspram 47 mesta, tri ili četiri mesta će odrlučiti koja će partija kontrolisati Senat.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja