KADA ĆE SE ZNATI POBEDNIK PREDSEDNIČKIH IZBORA U SAD? Evo koje države i dalje broje glasove, Trampa čeka teži put do pobede VIDEO
Foto: Profimedia/Kena BETANCUR/AFP

amerika

KADA ĆE SE ZNATI POBEDNIK PREDSEDNIČKIH IZBORA U SAD? Evo koje države i dalje broje glasove, Trampa čeka teži put do pobede VIDEO

Planeta -

Rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobednika, trebali bi biti poznati u poslepodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Džordžije i Arizone.

Pobednik američkih izbora još uvek nije poznat, no projekcije i analitičari smatraju kako je trenutni favorit Džozef Bajden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokrati, ako uđe u Belu kuću, moglo znatno zakomplikovati donošenje odluka i sprovođenje najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreskog sistema.

Trampa čeka znatno teži put prema pobedi

Republikanca čeka znatno teži put prema pobedi. Kako bi nastavio trku Tramp mora osvojiti Džordžiju i Arizonu ili Džordiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Bajden pobedio u Viskonsinu i Mičigenu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegijuma mora potom pobediti u Pensilvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bajdena, kao i u Severnoj Karolini.

Zvaničnici Pennsylvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi kako će Severna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. novembra.

Nakon prebrojanih 95 odsto glasova, republikanac u Severnoj Karolini trenutno vodi s 50,1 odsto u odnosu na Bajdenovih 48,7 posto.

Kad ćemo znati?

Njujork tajms piše kako će se ažurirani podaci za Nevadu znati u četvrtak u podne po istočnoameričkom, odnosno u 18 sati po srednjoevropskom vremenu.

U Nevadi je prebrojano 85 posto listića, a demokratski kandidat Bajden tamo vodi za manje od 8 hiljada glasova.

Državni sekretar Džordžije Brad Rafensperger očekuje da će prebrojavanje glasova u njegovoj saveznoj državi trajati do četvrtka ujutro, prenosi BBC.

Republikanski predsednik tamo vodi za 39 hiljada glasova, ali treba ih se prebrojati još 200 hiljada. Bajden ima dobru šansu preokrenuti tu saveznu državu, što dva puta nije uspelo predsedniku Baraku Obami.

Arizona, u kojoj Bajden trenutno vodi s gotovo 80 hiljada glasova nakon što ih je prebrojano 86 posto, takođe će objaviti nove podatke u poslepodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu.

Tužbe Trampovog štaba

Tramp se preuranjeno proglasio pobednikom izbora već u utorak, a svaki suprotan ishod nazvao je krađom.

"Što se mene tiče, već smo pobedili. Ovo je velika prevara američkog naroda", kazao je u Beloj kući.

Tramp i članovi njegove vlade mesecima kritikuju dopisno glasanje, tvrdeći da je ono podložno prevarama, iako stručnjaci ističu kako je to teško moguće i da su dopisni glasovi dugo prisutna metoda glasanja na američkim izborima.

Njegov štab je u sredu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova Džordžiji, Pensilvaniji i Mičigenu, a u Viskonsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Šefica Bajdenove kampanje osudila je u međuvremenu Trampove izjave o navodnoj prevari, a demokratski kandidat je izrazio veru da je „na putu prema pobedi“.

"Nije na meni i na Donaldu Trampu da objavljujemo pobednika ovih izbora. To je na glasačima", poručio je Bajden i pozvao na američko jedinstvo nakon izbora.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track