Najnovije vesti

FEJSBUK UGASIO GRUPU TRAMPOVIH PRISTALICA: Iznosili optužbe za izbornu krađu, pozivali da se prekine prebrojavanje glasova
Foto: Profimedia/Ronda Churchill/AFP

napeto

FEJSBUK UGASIO GRUPU TRAMPOVIH PRISTALICA: Iznosili optužbe za izbornu krađu, pozivali da se prekine prebrojavanje glasova

Planeta

Iz korporacije Fejsbuk je saopšteno da je ugašena velika grupa korisnika koji podržavaju aktuelnog predsednika Donalda Trampa, objavljuju poruke u kojima se poziva na nasilje i neutemeljeno iznose optužbe za izbornu krađu.

Oni su takođe pozivali da se „prekine prebrojavanje“ i spreče demokrate da „ukradu glasove“, dok se prebrojavanje glasova za predsedničke izbore nastavlja u nekoliko saveznih država koje će odlučiti pobednika.

Kompanija je saopštila da je ugašena pro-republikanska grupa nazvana "Zaustavimo krađu" koja je u toku samo jednog dana porasla za 365 hiljada novih članova, odnosno za hiljadu ljudi svakih 10 sekundi.

"Ova grupa je organizovana oko ideje da se delegitimizuje izborni proces, a uočili smo da su pojedini članovi upućivali zabrinjavajuće pozive na nasilje", saopštila je predstavnica kompanije Fejsbuk i dodala da se preduzimaju vanredne mere u ovom periodu porasta napetosti u SAD, preneo je Rojters.

Iz grupe "Zaustavimo krađu" oglasio se predstavnik Kris Baron koji je optužio Fejsbuk da drugoj strani, pristalicama demokrata, nije uskratio mogućnost da se organizuju i komuniciraju preko te društvene mreže.

"Ako Fejsbuk želi da presuđuje šta jeste, a šta nije istina predstoji im još mnogo posla", ironično je poručio Baron iz grupe "Zaustavimo krađu" koja podržava republikance.

U postovima članova ove grupe sve do njenog brisanja sa platforme, uglavnom su se objavljivale neutemeljene opužbe da demokrate potkradaju republikanske glasove, a Trampovo republikansko okruženje mesecima pre izbora je pripremalo američku javnost na izborne mahinacije i krađe bez validinih dokaza za takve tvrdnje.

Prema rečima Imrada Ahmeda direktora Centra za sprečavanje govora mržnje u kompaniji Fejsbuk, ova pro-Trampovska grupa je neposredno pre gašenja objavila implicitan poziv na nasilje sadržan u poruci: "Ni jedna strana neće da popusti. Vreme je da se pripremi oružje i izađe na ulice", preneo je AP.

"Ovim činom, ukidanjem ovako velike grupe na Fejsbuku, poslali smo jasnu poruku da nećemo tolerisati širenje dezinformacija, mržnje i pozive na nasilje", predočio je Imrad Ahmed direktor Centra za sprečavanje govora mržnje u kompaniji Fejsbuk.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...