ZAŠTO JE DŽORDŽIJA BITNA Tramp ovde gubi od Bajdena, a odneo je pobedu 2016. godine! Ova država bi mogla da reši trku za Belu kuću
Foto: Profimedia/JIM WATSON/AFP

NAPETO U SAD

ZAŠTO JE DŽORDŽIJA BITNA Tramp ovde gubi od Bajdena, a odneo je pobedu 2016. godine! Ova država bi mogla da reši trku za Belu kuću

Planeta -

Amerikanci su 3. novembra 2020. godine glasali za izbor novog predsendika SAD. Građani su birali između Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Još uvek nisu objaljeni rezultati iz svih saveznih država, a sva pažnja je uperene u one koje američki pa i svetski mediji zovu "ključne države". To su Arizona, Džordžija, Nevada, Severna Karolina i Pensilvanija.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova u Džordžiji, državi u kojoj je republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp imao do jutros prednost, Bajden je u blagoj prednosti.

U ovoj državi treba da se prebroji još nekoliko hiljada glasova.

Zašto je važna Džordžija? U pitanju je jedna od ključnih država koja bi u principu mogla da reši izbore za predsednika SAD.

Prema projekciji CNN-a, i Tramp i demokratski kandidat Džo Bajden imaju po 49,4 odsto glasova, a pobeda u toj državi donosi 16 elektorskih glasova.

Ukoliko bi Bajden osvojio te glasove delio bi ga samo korak od pobede, jer bi imao 266 od neophodnih 270 elektorskih glasova.

Povodom najnovijih rezultata oglasio se Tramp na Tviteru, gde je napisao da je Tviter van kontrole.

Tramp ne može da priušti da izgubi 16 elektorskih glasova koje donosi pobeda u Džordžiji, ukoliko želi da osvoji drugi mandat za predsednika.

Ukratko Trampu treba 57 glasova elektora odnosno Pensilvanija (20) plus tri od četiri države u kojima se još broje glasovi Nevada - 6, Džordžija - 16, Severna karolina – 15 i Arizona - 11 (glasovi se broje i u Kaliforniji ali je ona po pravilu opredeljena ka demokratama i tamo je razlika oko 30 odsto za Bajdena).

Aktuelni predsednik Donald Tramp je 2016. godine pobedio u ovoj državi, a demokrate već nekoliko izbornih ciklusa maštaju o preokretu u konzervativnoj Džordžiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track