Najnovije vesti

ISTORIJAT BORBE ZA ELEKTORSKE GLASOVE: Evo ko su američki predsednici koji su dominirali na izborima
Foto: Profimedia

AMERIKA

ISTORIJAT BORBE ZA ELEKTORSKE GLASOVE: Evo ko su američki predsednici koji su dominirali na izborima

Planeta

Američkog predsednika biraju elektori, a njihov broj se kroz istoriju menjao. Samo jedan predsednički kandidat je u dva navrata dobio sve elektore, a bilo je i onih koji su skoro pa uspeli u tome i od kada je najveći broj elektora 538.

Džordž Vašington, koji se smatra jednim od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, uspeo je da osvoji sve elektorske glasove. To se desilo kada je izabran za prvog predsednika 1788. osvojivši svih 69 elektora i kada je reizabran 1792. osvojivši svih 132 elektora.

U savremenoj američkoj istoriji potrebno je dobiti većinu - 270 od 538 elektora. Među pet onih koji su osvojili skoro sve elektore od navedenog broja su Ronald Regan, Ričard Nikson, Lindon Džonson, Džordž Buš stariji i Bil Klinton.

Regan je u dva navrata uspeo da dobije skoro sve elektore. Kada je prvi put izabran za predsednika dobio je 489 elektora, a kada je reizabran dobio je 525. Nikson je dobio 520, Džonson 486 i Buš stariji 426. Klinton je dobio 370 kada je prvi put izabran za predsednika, a kada je reizabran 379.

Među pet izabranih predsednika kod kojih je bila najveća razlika između osvojenog i ukupnog broja elektora 538 su Džordž Buš mlađi, Džimi Karter, Ričard Nikson, Donald Tramp i Barak Obama.

Buš mlađi je takođe oba mandata bio predsednik. U prvom izboru je dobio 271 elektora, a u reizboru 286. Karter je dobio 297, Nikson 301 i Tramp 304. Obama je za prvi mandat dobio 365, a za drugi 332 elektora.

Do sada se nije desilo da jedan kandidat dobije svih 538 elektora.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...