BAJDEN NOVI PREDSEDNIK AMERIKE! Tramp se vratio u Vašington posle golfa, i dalje tvrdi da je on POBEDNIK (VIDEO)
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS, Profimedia/Pool/ABACA/Abaca Press, Profimedia

drama

BAJDEN NOVI PREDSEDNIK AMERIKE! Tramp se vratio u Vašington posle golfa, i dalje tvrdi da je on POBEDNIK (VIDEO)

Planeta -

* U predsedničkoj trci su republikanac Donald Tramp (74) i demokrata Džozef Bajden (77)

* Bajden osvojio Pensilvaniju i osigurao pobedu na izborima

* Tramp ne odustaje od pravne bitke

* Bajden vodi u elektorskim glasovima, 290:214 (za pobedu potrebno 270)

Tramp ne priznaje poraz

Tramp se vratio u Vašington

Okupljeni građani su ga izviždali i pokazivali mu srednji prst

"Srbi za Trampa 2020": Trka nije još gotova

Pokretač organizacije "Srbi za Trampa 2020" koja je bila i zvanični deo izborne kampanje, Olga Ravasi, uprkos zvaničnom izboru Džoa Bajdena za predsednika SAD, smatra da trka još nije gotova

Ali Hamnei: Izbori u SAD su predstava

Verski vođa Irana Ali Hamnei danas je predsedničke izbore u SAD nazvao "predstavom".

"Situacija u SAD i to što oni govore o svojim izborima, to je predstava. To je primer gnusne liberalne demokratije. Nezavisno od rezultata, jedna stvar je apsolutno jasna - nedvosmislen politički, građanski i moralni pad američkog režima", napisao je Hamnei na Tviteru.

foto: EPA

Čestitke i iz regiona

Bajdenu su čestitke preko Tvitera uputili hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednici Crne Gore i Slovenije Milo Đukanović i Borut Pahor, dok je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev čestitao na Fejsbuku.

I republikanci počeli da čestitaju Bajdenu

Prvi republikanac koji je "imao hrabrosti" da čestita Bajdenu na pobedi, bio je senator i bivši guverner Mit Romni. Poručio je da su Džo Bajden i Kamala Haris odlični ljudi.

Đukanović čestitao Bajdenu pobedu na izborima

Tramp je napustio golf klub u Virdžiniji i vraća se u Belu kuću

Stoltenberg zadovoljan

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg čestitao je Bajdenu na izboru za 46. predsednika SAD.

"Poznajem Džoa Bajdena, on je snažni pristalica našeg saveza i nestrpljiv sam da blisko saradjujem s njim. Snažni NATO je dobra stvar za Severnu Ameriku kao i za Evropu", naveo je Stoltenberg.

Foks: Bajden dobio Arizonu i Nevadu, stigao do 290 elektora

Džo Bajden došao je danas do 290 elektorskih glasova, preneo je sajt Foks njuz.

Nakon što je objavljeno da je pobedio u Pensilvaniji, Bajden je na osnovu prebrojanih glasova pobedio i u Nevadi i Arizoni, i sa 273 elektorska glasa došao do 290. Nevada nosi šest elektorskih glasova, a Arizona 11.

Tramp je ostao na 214 glasova, a još nisu obračunati glasovi u Severnoj Karolini, Džordžiji i Aljasci.

foto: EPA/JIM LO SCALZO

MERKELOVA: Radujem se budućoj saradnji

Nemačka kancelarka Angela Merkel pridružila se čestitkama.

"Radujem se budućoj saradnji s predsednikom Bajdenom. Naše transatlantsko prijateljstvo je nezamenjivo ako želimo da se izborimo sa velikim iskušenjima našeg vremena", navela je Merkelova na Tviteru.

Obama: Bajden će raditi u najboljem interesu Amerike

Bivši američki predsednik Barak Obama čestitao je pobedu Džozefu Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris i dodao da ih kad uđu u Belu kuću čekaju veliki izazovi, u prvom redu pandemija korona virusa.

"Znam da će raditi svoj posao u najboljem interesu svakog Amerikanca", rekao je Obama i istakao da su izbori pokazali veliku podeljenost naroda.

Stižu čestitke iz Evrope

Bajdenu su čestitali francuski predsednik Emanuel Makron, britanski premijer Boris Džonson, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen

ZVANIČNO I NA TVITERU

Džo Bajden i Kamala Haris odmah po objavljivanju prvih nezvaničnih rezultata promenili su svoje biografije na svojim Tviter nalozima. Bajden je uz svoje ime stavio odrednicu "izabrani predsednik", a Harisova je dodala titulu "izabrana potpredsednica".

ISPRED BELE KUĆE SE PIJE ŠAMPANJAC

Pristalice Džoa Bajdena slave uz šampanjac

1 / 3 Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

USPELI SMO, DŽO

Buduća potpredsednica SAD, Kamala Haris, pozvala je telefonom Bajdena i rekla mu: "Uspeli smo, Džo. Ti si novi predsednik".

BAJDEN OSVOJIO I NEVADU

CNN, AP: BAJDEN NOVI PREDSEDNIK

Bajden je osvojio Pensilvaniju, tačnije 20 elektorskih glasova, i time postao 46. predsednik SAD. Čekaju se obraćanja oba kandidata.

Čudno mesto za konferenciju

Tramp je saopštio da će se njegov tim obratiti javnosti u "For sizns" u Filadelfiji, što je mnoge navelo da pomisle da se radi o poznatom lancu hotela (Four Seasons). Međutim, izgleda da će se konferencija održati u "For sizns lendskejping", lokaciji za koju niko ne zna zašto je izabrana za tu priliku. Osim toga, nalazi se pored knjižare koja prodaje "knjige za odrasle".

Bajden siguran u pobedu

Bajdenovi pomoćnici za CNN su otkrili kako on veruje da je danas taj dan, dan kada će osvojiti dovoljno glasova i postati izabrani predsednik. Bajden u Pensilvaniji vodi sa 28.000 glasova, a u Nevadi 22.000.

Ipak, neće govoriti da je pobeda njegova sve dok to rezultati jasno ne pokažu.

Tramp uveliko tvituje

"Dobio sam ove izbore", bila je jedna od njegovih poslednjih objava na Tviteru, ali ju je Tviter ponovo cenzurisao jer zvanični rezultati nisu saopšteni. Inače, Tramp se nalazi u svom golf klubu u Virdžiniji.

Pensilvanija ključna

Pensilvanija nosi 20 elektorskih glasova. Ako ih Tramp ne osvoji, ne može da dođe do 270 potrebnih elektorskih glasova i ponovo postane predsednik.

Bajden bi, sa druge strane, imao više nego dovoljno, 284 elektorska glasa. Ipak, Bajden može da dođe do 270 i ako ne osvoji Pensilvaniju. Tada bi mu bile potrebne još Džordžija i Nevada.

Lukašenko: Izbori u SAD su ruganje demokratiji

"Pogledajte šta se dogada sa ovim izborima. Ovo je sramota, ruganje demokratiji", rekao je Lukašenko. Više o tome OVDE.

foto: EPA

Preokret u Mičigenu: Tramp sada vodi!

Donald Tramp je izborio ponovno brojanje glasova u okrugu Mičigen, nakon što su izborni zvaničnici doveli u pitanje vođstvo Džoa Bajdena u republikanskom uporištu. Još jedna greška u toj saveznoj državi takođe je „iskrivila rezultate glasanja“ u korist demokrata.

Tramp zaostaje u 4 ključne države

Još se čeka da se prebroje glasovi u Pensilvaniji, Nevadi, Džordžiji, Arizoni, Severnoj Karolini, Aljaski.

Tramp trenutno vodi samo u Severnoj Karolini i Aljaski, dok mu se u svim drugim državama podrška topi iz sata u sat.

U Nevadi je Bajden u plusu 22.657 glasova, Arizoni 29.861, Pensilvaniji 28.833 i Džordžiji 7.248

Foks: Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova Bajden u malom vođstvu

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova u Pensilvaniji Bajden ima 49,64, a tramp 49,21 odsto!

Prva čestitka Bajdenu

Premijer Fidžija Frenk Bainimarama krenuo suprotnim putem i prvi čestitao Bajdenu pobedu.

CNN: Bajden na korak od pobede!

CNN je preneo da je Bajden "nikad bliže pobedi" i najavio da bi već danas, nakon prebrojavanja svih preostalih glasova, moglo da se očekuje proglašenje pobednika.

Njujorčani požurili sa slavljem

U Njujorku su se građani noćas okupili na ulicama slaveći unapred Trampov odlazak iz Bele kuće, prenose njujorški mediji.

foto: EPA-EFE/Alba Vigaray

Kao direktna posledica izbornih rezultata prema kojima Džo Bajden ima većinu glasova, prvi put nakon nekoliko meseci atmosfera na Vašington skveru, na kojem su se održavale demontracije protiv vlasti, bila je slavljenička.

Zbog softverske greške glasovi otišli Bajdenu?

Pristalice predsednika Donalda Trampa u Mičigenu tvrde da je zbog softverske greške možda smanjen broj njegovih glasova.

Dok svi najnoviji podaci ukazuju na verovatnu pobedu demokrate Džo Bajdena, republikanci iz Mičigena tvrde da je u okrugu Antrim više hiljada glasova u korist Donalda Trampa dodeljeno Džou Bajdenu i kandidatu Demokratske stranke za senatora Geriju Pitersu, umesto republikancu Džonu Džejmsu zbog softverske greške.

Vrhovni sud SAD: Nova odluka o glasovima u Pensilvaniji

Sudija Vrhovnog suda SAD Samjuel Alito naredio je izbornim zvaničnicima u Pensilvaniji da odvoje glasove koji su pristigli poštom nakon izbornog dana.

Uskoro kraj brojanja glasova

Prebrojavanje izbornih glasova u četiri ključne američke savezne države bliži se kraju.

U Pensilvaniji se čeka na prebrojavanje još oko 50.000 glasova pristiglih poštom, navodi CNN.

Iz Džordžije je stiglo saopštenje Džo Sorensona, predstavnika okruga Gvinet, koji je najmnogoljudniji u toj državi i kojem pripada i grad Atlanta, u kojem najavljuje da će prebrojavanje glasova uskoro biti gotovo.

foto: EPA-EFE/GEORGE FREY

Sa 99 odsto prebrojanih glasova Džo Bajden ima minimalnu prednost.

Slično je i u Nevadi gde Bajden ima prednost od 1,8 odsto na 93 odsto prebrojanih glasova i u Arizoni u kojoj Bajden vodi sa jedan odsto glasova na 95 odsto već prebrojanih glasačkih listića.

Lider republikanaca u američkom Senatu, ugledni senator Mič Mekonel na svom Tviter nalogu je poručio da se svaki "legalni glas mora izbrojati."

Bajden: Pobediću sa 300 elektorskih glasova

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden obratio se javnosti iz Vilmingtona kasno uveče po istočnoameričkom vremenu, rekavši da je na putu da osvoji više od 300 izbornih glasova i da će pobediti sa "čistom većinom".

Tramp: Moja prednost čudom nestala

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp istakao je danas na Tviteru da je njegova velika prednost koji je imao tokom izborne noći u pojedinim saveznim državama "nekim čudom nestala" i izrazio nadu da će ponovo preuzeti vođstvo u ovim u kojima se još prebrojavaju glasovi.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track