SVET JE DOBIO JOŠ JEDNU NUKLEARNU SILU: Imaju jaku podršku Rusije, a EU nije ljubitelj režima te zemlje!
Foto: Profimedia

opasno

SVET JE DOBIO JOŠ JEDNU NUKLEARNU SILU: Imaju jaku podršku Rusije, a EU nije ljubitelj režima te zemlje!

Planeta -

Beloruski predsednik Aleksandra Lukašenko izjavio je da puštanjem u rad nuklearne elektrane (BelAES) Belorusija postaje nuklearna sila.

"Ovo je istorijski trenutak. Država je postala nuklearna sila", saopštio je Lukašenko uoči ceremonije zvaničnog puštanja u rad centrale.

Prilikom dolaska u Ostrovec Lukašenko je obleteo helikopterom celu teritoriju elektrane.BelAES je najveći belorusko-ruski ekonomski projekat, a glavni izvođač radova je „Atomstrojeksport“ koji je u sastavu „Rosatoma“. On je realizovan od ruskog kredita u visini od 10 milijardi dolara.

Postrojenje sa dva reaktora VVER-1200 ukupnog kapaciteta 2.400 megavata gradi se u Ostrovcu u Grodnjenskoj oblasti. Izgradnja je započeta 8. novembra 2013. godine.

Evropska unija je danas uvela sankcije za Lukašenka i još 14 zvaničnika zbog uloge u represivnim akcijama tokom protesta posle spornih predsedničkih izbora u avgustu.

Sankcije su zabrana putovanja u zemlje Evropske unije, zamrzavanje imovine i zabrana državljanima i kompanijama EU da ih finansiraju.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja