Ruskim pankerkama devet godina robije?

Težak prestup

Ruskim pankerkama devet godina robije?

Planeta -
Tužilaštvo zatražilo po tri godine zatvora za tri članice grupe Pusi rajot, koje su u Hramu Hrista Spasitelja pevale protiv Putina

MOSKVA - Bez milosti.Tri članice ruske pank grupe Pusi rajot, koje su prošle godine u februaru, uoči ruskih predsedničkih izbora u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, izvele performans otpevavši pesmu „Bogorodice, progoni Putina“, verovatno će biti osuđene na po tri godine zatvora zbog tog incidenta. Najveća kazna za takav prestup u Rusiji jeste sedam godina, ali je moskovsko tužilaštvo juče na kraju suđenja zatražilo po tri godine za pankerke.Nadežda Tolokonikova, Marija Aljohina i Jekaterina Samusevič uhapšene su prošle godine, odmah nakon spornog mini-koncerta i od tada se nalaze u pritvoru. Sve vreme one odbijaju krivicu i navode da nisu nameravale da povrede osećanja vernika, već da su istupile protiv suvišnog zbližavanja Ruske pravoslavne crkve i vlasti. Ipak, izjavile su da su tom prilikom načinile etičku grešku.Tužilac je, objašnjavajući predlog o trogodišnjoj zatvorskoj kazni, naveo da su se zatvorenice u februaru prošle godine ponašale neprimereno, iskazale veliko nepoštovanje i da zato moraju biti kažnjene na pravi način.- Bogohuljenje je najteži moralni zločin. Članice grupe Pusi rajot su svojim ponašanjem blatile našu crkvu i svetinje. Pojavile su se u hramu u neodgovarajućoj odeći, u izazovnim haljinama jarkih boja, a njihovo ponašanje bilo je vulgarno, izazivajuće i cinično. To su bili akti verske mržnje i zlonamernog huliganstva - istakao je tužilac.Devojke su, s druge strane, podržale mnoge ruske kulturne i javne ličnosti, kao i svetske zvezde poput glumca Denija de Vita i pop pevačice Madone. Predsednica Helsinškog odbora za zaštitu ljudskih prava Ljudmila Aleksejeva takođe podržava devojke.- Poludeli su. Ako ih optuže, to će biti sramota i za državu i za Rusku pravoslavnu crkvu - istakla je Aleksejeva.

Ruskinje će ovaj performans koštati po tri godine života
Ruskinje će ovaj performans koštati po tri godine života

Vladimir Putin: Sedam godina je mnogoPredsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je početkom avgusta da u performansu Pusi rajot ne vidi ništa dobro, ali da članice grupe ne treba osuditi na maksimalnu kaznu od sedam godina.- Da su devojke bile, na primer, u Izraelu, i tamo nešto oskrnavile, odatle ne bi izašle. Da su otišle na Kavkaz, oskrnavile neku muslimansku svetinju, mi čak ne bismo uspeli da ih zaštitimo. Ipak, mislim da im ne treba baš tako strogo suditi - istakao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track