RUSIJA I KINA JOŠ NISU POZDRAVILE NOVOIZABRANOG PREDSEDNIKA SAD: Bajdenu stižu čestitke iz celog sveta, a Moskva i Peking ćute
Foto: Profimedia/Alexsey Druginyn/Sputnik

OPREZNI

RUSIJA I KINA JOŠ NISU POZDRAVILE NOVOIZABRANOG PREDSEDNIKA SAD: Bajdenu stižu čestitke iz celog sveta, a Moskva i Peking ćute

Planeta -

Nakon što je proglašena pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD-u, mnogi svetski zvaničnici su požurili da mu čestitaju. Među čestitkama su se našli i lideri država saveznica i onih s kojima Amerika nije u preterano dobrim odnosima, no iz Rusije ni reči.

U prvih sat vremena nakon što je objavljeno da je Bajden novi predsednik najveće svetske sile, na predizbornom uspehu su njemu i Kamali Haris čestitali francuski predsednik Emanuel Makron, premijer Velike Britanije Boris Džonson, nemačka kancelarka Angela Merkel, Ursula fon der Lejen, zvaničnica Evropske komisije i brojni drugi.

Kasnije je došla i čestitka od iranskog predsednika koji je izrazio nadu da će nova administracija raditi na poboljšanju odnosa ove dve države. Dugo se čekalo na pozdrav Benjamina Netanijahua i izraelskog predsednika, no ti pozdravi su ipak stigli za razliku od Rusije i Kine koje još uvek nisu pozdravile novog predsednika Amerike.

Ćutanje Moskve i Pekinga ne čudi ukoliko se uzmu u obzir stavovi Džozefa Bajedna koje je pokazao tokom predizborne kampanje i nakon pozitivnih vesti o rezultatima izbora.

On je za Rusiju kazao da je protivnik SAD-u, a Kinu je nazvao ozbiljnim konkurentom. Donalda Trampa je optuživao da je blag prema Vladimiru Putinu i kritikovao ga jer ćuti o trovanju ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, a Rusiju optužio za taj čin.

Bajden je čak, prilikom jednog susreta, Vladimiru Putinu rekao "gledam vas u oči i mislim da nemate dušu". Jasno je da između njih dvojice ne postoji velika ljubav. No, lični odnosi sigurno nisu primarni razlog što je predsednik Rusije propustio da Bajdenu čestita pobedu.

Još jedan razlog zbog čega Kremlj čeka sa prihvatanjem izbornih rezultata su i Bajdenove namere da ojača transatlantske odnose. To uključuje oživljavanje NATO vojne alijanse koja je usmerena na obuzdavanje ruske agresije, a dobar znak da sve ide u tom smeru je i hitra čestitka Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a koji je kazao da zna "da je Bajden snažna podrška alijansi".

Kada su Kinezi u pitanju, Bajden je rekao da će nastaviti istu čvrstu liniju koju je držao i Tramp kada je reč o trgovini, krađi intelektualnog vlasništva i prisilnim praksama, ali da to neće raditi maltretiranjem saveznika.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track