ŠTA SVET MOŽE DA OČEKUJE NAKON BAJDENOVE POBEDE? Biće više prijateljski nastrojen prema saveznicima, a oštriji prema OVIM državama
Foto: Profimedia/Jung Yeon-je/AFP

ČEKA GA DOSTA POSLA

ŠTA SVET MOŽE DA OČEKUJE NAKON BAJDENOVE POBEDE? Biće više prijateljski nastrojen prema saveznicima, a oštriji prema OVIM državama

Planeta -

Pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD-u bi mogla ujedno da znači i početak značajnih promena u američkom odnosu prema svetu. Takvo nešto neće biti nimalo jednostavno, no iz ranijih Bajdenovih govora se može zaključiti da on drži jasan i čvrst spoljnopolitički kurs.

Ovaj demokratski političar veteran, koji će na dužnost stupiti u januaru 2021. godine, obećao je da će doneti i održati sigurnost u svetu, poručio je da će biti više prijateljski nastrojen prema američkim saveznicima nego što je bio Donald Trump, a oštriji prema autokratima. Međutim, spoljna politika može biti daleko izazovnija nego što se on seća iz perioda kada je bio potpredsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin, kineski predsjednik Si Đinping, severnokorejski lider Kim Džong-un i drugi su iskoristili Trampovu sujetu i na njegov račun ubirali vlastite dobitke. Bajden je obećao da će biti drugačiji i da će preokrenuti neke kontroverznije politike, uključujući klimatske promene.

Za Kinu je kazao da će nastaviti istu čvrstu liniju kao i Tramp kada je reč o trgovini, krađi intelektualnog vlasništva i prisilnim praksama, ali da to neće raditi maltretiranjem saveznika. Kada je u pitanju Iran, obećao je da će Teheran imati izlaz iz sankcija ukoliko budu hteli da se usklade s multinacionalnim nuklearnim sporazumom koji je on nadzirao zajedno s Barakom Obamom, a od kojeg je Tramp odustao. S NATO-om već pokušava obnoviti poverenje obećavajući da će izazvati strah u Kremlju.

"Realizacija njegove vizije spoljne politike sada neće biti jednostavna jer su zemlje širom Evrope, Bliskog Istoka i šire četiri godine trpele vratolomne američke preokrete u odnosu prema njima. Jednog dana Tramp bi izvlačio američke trupe iz Sirije, da bi ubrzo preokrenuo kurs, potkopavao je tradicionalne saveze i ugrožavao svetski poredak. Bajden bi se sada mogao naći u problemu jer veliki broj američkih prijatelja čeka da on popravi štetu koju je činio Tramp", piše CNN-ov analitičar Nik Robertson.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bi takođe mogao biti novi izazov za Bajdena. Erdogan ima čvrste stavove i uticaj kada su u pitanju sukobi u Siriji, Libiji i Jermeniji, a u poslednje vreme čak pooštrava tenzije i s Grčkom i Francuskom. Upravo Trampovo ponašanje je signaliziralo Erdoganu da mu Amerika neće stajati na putu kada su u pitanju napadi na američke saveznike na Bliskom Istoku. Bajden bi taj kurs morao vratiti nazad u period kada su demokrate vladale situacijom.

S druge strane i Amerika je duboko podeljena pa će biti potrebno smiriti i tenzije unutar kuće. Donald Tramp tvrdi da su izbori nelegalni, vrlo lako može pokrenuti nasilje s obzirom na veliki broj pristalica. No, ipak će Bajdenu putovanje do Bele kuće biti najlakši deo predsedničkog putovanja s obzirom na ogroman posao koji ga čeka naredne četiri godine, smatra Robertson.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track