SUKOBI U NAGORNO-KARABAHU TRAJU 40 DANA: Azerbejdžanska vojska se približava Stepanakertu, građani u napuštaju domove (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/Ruptly

dramatično

SUKOBI U NAGORNO-KARABAHU TRAJU 40 DANA: Azerbejdžanska vojska se približava Stepanakertu, građani u napuštaju domove (VIDEO)

Planeta -

Građani Stepanakerta, glavnog grada Nagorno-Karabaha, napuštaju svoje domove nakon što je azerbejdžanska vojska došla na samo 10 kilometara od najvećeg plena 40-dnevnog rata.

Naime, azerbejdžanske snage dovele su borbe na oko 10 kilometara od Stepanakerta, glavnog grada Nagorno-Karabaha. Trenutno je okršaj fokusiran na mesto Šuši, južno od Stepanakerta.

Azerbejdžan čak tvrdi da je oslobodio Šuši, ali Jermenija negira. U svakom slučaju, Stepanakert je sledeća meta azerbejdžanske vojske koja je i ranije optužena da neselektivno bombarduje grad i da tokom granatiranja stradaju nedužni civili.

U priloženim videima vidljive su kilometarske kolone automobila s građanima koji su odlučili napustiti domove u smeru zapada i severa, odnosno prema Jermeniji i teritorijama koje kontrolištu Jermeni.

Iako još uvek besni, rat u Nagorno-Karabahu iščezao je s naslovnih strana i udarnih TV termina. Sukob koji se vodi na tlu Azerbejdžana, odnosno u regiji sa jermenskom etničkom većinom koju decenijama kontroliše vojska susedne Jermenije traje već 40 dana. Sasvim dovoljno da politička mapa zemlje počne da se menja.

Kao što, napominjemo, već početkom oktobra, za rat u Nagorno-Karabahu i oko njega jermenske snage nisu bile spremne kao ni nacionalna vojska Azerbejdžana.

Azerbejdžan je pod svoj suverenitet vratio četiri grada, četiri manja naselja i veći broj sela. Reč je o pojasu juga Nagorno-Karabaha koji se nalazi prikliješten između Jermenije sa zapada i Irana s juga.

Zaključuje se, prema izveštavanju Bakua, da je Azerbejdžan pod kontrolu vratio najmanje trećinu odmetnute teritorije.

Nekoliko proglašenih primirja, kako bi se dostavila humanitarna pomoć civilima ili kako bi se izvukla tijela poginulih, trajalo je vrlo kratko i kršeno je s obe strane.

Većina poginulih u 40-dnevnom ratu su vojnici i oficiri obe vojske, ali je neselektivno delovanje obe vojske dovelo do pogibije više od 150 civila. Ukupan broj poginulih, uključujući vojnike, prelazi 5.000 ljudi.

Rat je, nažalost, uzrokovao i talas izbeglica pa se procenjuje da je više od 50.000 građana moralo da napusti svoje domove.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track