TRAMP JE IZGUBIO IZBORE U SAD, ALI "TRAMPIZAM" NIJE PORAŽEN: Njegova popularnost i efekat su jači nego ikada (VIDEO)
Foto: Profimedia/Arthur Gabdrakhmanov/Sputnik

više od 70 miliona glasova na izborima

TRAMP JE IZGUBIO IZBORE U SAD, ALI "TRAMPIZAM" NIJE PORAŽEN: Njegova popularnost i efekat su jači nego ikada (VIDEO)

Planeta -

Donald Tramp je izgubio na predsedničkim izborima u Americi i novi predsednik SAD-a biće Džozef Bajden. Ipak, Trampova popularnost i efekat nisu poraženi. Naprotiv, oni su jači nego ikada.

I dok je euforija na ulicama američkih gradova trajala do kasno u noć, mnogi su zaboravili da ponovo pogledaju rezultate ovogodišnjih predsedničkih izbora. Da, Bajden je osvojio najveći broj glasova u istoriji Amerike, ali je Tramp takođe oborio rekord i drugi je najpopularniji kandidat kada sudimo prema broju glasova.

Činjenice su nepobitne. Više od 70.000.000 Amerikanaca želelo je da Tramp osvoji drugi mandat. I to je 7.000.000 glasova više nego 2016. godine kada je postao predsednik.

Čak 7.000.000 Amerikanaca koji nisu glasali za Trampa prije četiri godine, to su uradili sada. To je sasvim dovoljno da se napusti iluzija kako su izbori 2016. godine bili "istorijska anomalija".

47 odsto građana Amerike želelo je Trampa, njujorški bogataš osvojio je 24 američke države, uključujući neke od najvažnijih - Floridu i Teksas, a na to skreće pažnju i BBC-ev analitičar Nik Brajant.

"On ima neverovatnu povezanost sa ogromnim brojem ljudi, a ona graniči sa obožavanjem. Ti ljudi su pratili njegovo predsedavanje poslednje četiri godine te pozitivno i entuzijastično reagovali na svaku odluku", tvrdi Brajant.

Takođe, Rojters napominje kako je Tramp ponovo, kao i 2016. godine, pokazao da ankete u Sjedinjenim Američkim Državama za njega uopšte ne važe. Ono što su predviđale, a to je ubjedljiv poraz, se nije desilo. Na poraz se čekalo četiri dana, kroz tesnu bitku i nervozu oba tabora.

I zato je ovo bila teška sedmica za demokratiju, kako je to sročio Gardijanov stručnjak za svetske političke prilike Simon Tisdal.

Tu je i faktor Trampovog ponašanja koje nije viđeno u istoriji najmoćnije države sveta.

"U svetu punom diktatora, autokrata, populista, Zemlja slobodnih (SAD, op.a.) je od sebe napravila cirkus. Od Kine do Rusije, antidemokrate su uživale gledajući kako američki predsednik pljuje po vlastitom izbornom sistemu", piše Tisdal.

Smatra kako će Tramp nastaviti praviti probleme delegitimizujući Bajdena, upravo onako kako je radio u slučaju Baraka Obame i Hilari Klinton.

"On će iskorišćavati podele i odvojenost njegovih fanova od realnosti. On će ostati 'komandant nereda'", kaže Gardijanov analitičar.

Teorije zavere, laži, negiranje prava na glasanje, brojne pretnje neosnovanim tužbama, pozivanje na nasilje, zloupotreba položaja, saradnja s neprijateljem, nepotizam, korupcija i samoglorifikacija - to je Trampovo nasledstvo, njegov dar Americi.

Na gore navedeno Tisdalovo nabrajanje mi ćemo dodati i prezir prema muslimanima i migrantima. I sve nabrojano čak 70 miliona Amerikanaca ili negira ili svesno podržava.

Gardijan piše da su američki saveznici u Evropi, barem oni koji vlast nisu osvojili kroz populizam i strah, želeli što pre da vide Trampov kraj. Ali sada ti isti Evropljani mogu strahovati da se sličan scenario iz 2016. ne dogodi i kod njih. Jer "trampizam" nije poražen, jer podilaženje liderima pojedinih zemalja, podiže adrenalin gotovo polovini glasačkog tela najmoćnije države sveta.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track