PUTIN SA ASADOM: Vreme je da se izbeglice iz Sirije vrate kući!
Foto: Profimedia / Alexey NIKOLSKY

uoči konferencije o izbeglicama

PUTIN SA ASADOM: Vreme je da se izbeglice iz Sirije vrate kući!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi milioni sirijskih izbeglica, koji su pobegli tokom građanskog rata, trebalo da počnu da se vraćaju kući kako bi pomogli u obnovi Sirije sada kada je na većem delu teritorije nastupio relativni mir.

Putin je danas razgovarao putem video poziva sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom, uoči dvodnevne međunarodne konferencije o izbeglicama koja bi trebalo da počne u sredu u Damasku. Kontroverzni skup, koji je organizovala Rusija, kritikovale su Ujedinjene nacije i američki zvaničnici.

Tokom devetogodišnjeg rata u Siriji ubijeno je oko pola miliona ljudi, ranjeno više od milion. Još 6 miliona sirijskog predratnog stanovništva od 23 miliona je interno raseljeno.

foto: EPA / Syrian Presidency

Rusija se pridružila ratu u Siriji u septembru 2015. godine, preokrenuvši odnos snaga u korist Asada, čije su trupe od tada zauzele veći deo zemlje. Sirijski pobunjenici i dalje kontrolišu severozapadnu provinciju Idlib, dok borci predvođeni Kurdima, koje podržavaju SAD, kontrolišu delove istoka zemlje.

Putin je rekao Asadu da u sporazumu o okončanju sirijskog sukoba treba da bude uključen povratak izbeglica i raseljenih u skladu sa rezolucijom 2254 Saveta bezbednosti UN. Dodao je da su milioni izbeglica "radno sposobni i da treba da rade na obnovi svoje zemlje".

Dva dana uoči konferencije u Damasku, ostaje nejasno da li će prisustvovati neke od zemalja koje su domaćini najvećeg broja sirijskih izbeglica, poput Turske. Sirija optužuje Tursku, koja podržava oružanu opoziciju Asadu, za ilegalno raspoređivanje trupa unutar sirijske teritorije koju kontrolišu pobunjenici.

Liban, u kome je najveći broj sirijskih izbeglica po glavi stanovnika, rekao je da će poslati malu delegaciju.

Ričard Majls, zamenik američkog ambasadora u Velikoj Britaniji, rekao je prošlog meseca da konferencija nije organizovana u koordinaciji sa UN i zemljama u kojima se nalazi najveći broj izbeglica i pozvao na bojkot.

"Konferencija će biti samo početak rešavanja ovog humanitarnog problema", rekao je Asad, dodajući da su glavna prepreka za povratak izbeglica zapadne sankcije, koje je opisao kao "nelegitimne i nepravedne".

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Alexey Nikolsky

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track