Supervulkan u Italiji razoriće pola planete!

Milioni ljudi u opasnosti

Supervulkan u Italiji razoriće pola planete!

Planeta -
U Napuljskom zalivu otkriven snažan vulkan, a moguća erupcija poredi se s padom razornog meteora na Zemlju

NAPULJ - Apokaliptični scenario.Italijanski naučnici otkrili su u Napuljskom zalivu, u oblasti Pompeje, supervulkan koji bi mogao da ubije milione ljudi. Stručnjaci strahuju da je njegova razorna moć tolika da može da uzrokuje mnogo veću katastrofu od one koju je 79. godine napravio poznati vulkan Vezuv, kad je svojim pepelom bukvalno sahranio nekoliko rimskih gradova, uključujući i čuvenu Pompeju.Istraživači su novi supervulkan pronašli u popularnoj turističkoj oblasti zapadno od italijanskog grada Napulja, koja je poznata kao Kampi Flegreji. Ime teritorije nastalo je od grčke reči koja označava „spaljivanje“, jer se na njoj nalaze brojna mesta na kojima ključa blato, kao i rupe iz kojih izbija sumpor. Međutim, taj deo italijanskog kopna poznat je i po seizmičkim aktivnostima, zbog kojih se u antičko vreme verovalo da se baš na tom mestu nalaze vrata pakla. Naučnici zato smatraju da bi pod uticajem stalnog pomeranja tla i toplote, koja izbija iz unutrašnjosti, ovde moglo da se otvori strahovito vulkansko grotlo, koje bi progutalo više od tri miliona stanovnika koji žive u okolini.- U ovoj oblasti moguća je erupcija čije bi globalne posledicekoje mogle da se uporede s padom razornog meteora na Zemlju. Pepeo koji bi vulkan izbacio zavio bi svet u tamu - rekao je Đuzepe de Natale, šef istraživačkog tima.Stručnjaci nameravaju da u toj oblasti izbuše rupu duboku 3,5 kilometra, gde temperatura dostiže i 500 stepeni Celzijusa, i da kroz nju prate proces topljenja stena u unutrašnjosti zemlje i rast temperature. Na osnovu toga moći će na vreme da otkriju vulkansku erupciju i upozore na opasnost. Međutim, lokalni italijanski mediji prenose da bi upravo kopanje takva rupa moglo da uzrokuje zemljotres i izbijanje magme na tom osetljivom području.

Proradio vulkan iz Gospodara prstenovaVulkan na planini Tongariro na Novom Zelandu, gde su snimane scene popularnog filma „Gospodar prstenova“, počeo je da izbacuje pepeo i dim, prvi put nakon 115 godina.- Za sada je prerano reći da li se radi samo o jednoj vulkanskoj erupciji ili je ovo početak novog ciklusa aktivnosti vulkana - istakao je Steve Šerbrun, vulkanolog u agenciji novozelandske vlade.Zbog mera predostrožnosti stanovnici u okolini su napustili domove, a vlasti su otkazale i neke letove aviona koji preleću teritoriju nad vulkanom.

Najopasniji vulkani1. Vezuv - Italija2. Čajten - Čile3. Popokatepetl - Meksiko4. Merapi - Indonezija5. Nevada del Ruiz - Kolumbija6. Fudži - Japan7. Renijer - Vašington

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track