PUTIN: Vašington namerava da se povuče iz sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja!
Foto: EPA / Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool

sporazum START

PUTIN: Vašington namerava da se povuče iz sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja!

Planeta -

Budućnost sporazuma o smanjenju streteškog nuklearnog naoružanja nije jasna, ocenio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa vojnim vrhom Rusije, rukovodiocima federalnih agencija i namenske industrije Ruske Federacije.

On je konstatovao da je postojeći svetski sistem za kontrolu nuklearnog naoružanja zastareo i oslabljen i ponovio da Vašington namerava da se povuče iz tzv. Sporazuma o otvorenom nebu.

START je, prema Putinovim rečima, pružao neophodan nivo trasparentnosti u arsenale nuklearnog naoružanja i obuzdavao nekontrolisanu trku u naoružavanju.

foto: EPA / Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool

"Zato smo predložili da se sporazum produži u formi u kojoj su ga prihvatili svi potpisnici kako bismo imali vremena za nadogradnju u budućnosti", ukazao je ruski predsednik, preneo TASS.

Novi START su potpisali Rusija i SAD 2010. godine i on je na snazi do 5. februara 2021. godine osim ukoliko, u međuvremenu, ne bude potpisan novi dokument.

Postojeći sporazum se može produžiti najviše još 5 godina, do 2026. godine ukoliko su potpisnici saglasni, a Moskva je apelovala na Vašington da ne odlaže odluku o produženju ovog sporazuma koji je Putin nazvao "zlatnim standardom u postupku razoružavanja".

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Alexey Nikolsky / Kremlin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja