Najnovije vesti

SVET HVALI FAJZEROVU VAKCINU PROTIV KORONE, A PUTIN PORUČUJE: Sputnik V je efikasniji od 90 odsto, radimo na razvoju 3. vakcine
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK

TRKU U RAZVOJU VAKCINE PROTIV KORONE

SVET HVALI FAJZEROVU VAKCINU PROTIV KORONE, A PUTIN PORUČUJE: Sputnik V je efikasniji od 90 odsto, radimo na razvoju 3. vakcine

Planeta

Nakon što su Fajzer i Bajontek objavili da je njihova vakcina protiv korone 90 odsto efikasna, stigle su i poruke iz Rusije gde je predsednik Vladmir Putin rekao da je ova zemlja na putu da razvije i treću vakcinu, a da je već postoeća Sputnik V efikasnija od 90 odsto.

Putin je na videokonferenciji na sastanku vrha Šangajske organizacije za saradnju (SCO) govorio o toj temi, ali nije želeo da otkriva detalje o trećoj ruskoj vakcini koju je najavio.

"Moskva je sada spremna da sarađuje sa svim zemljama na razvoju vakcine, uključujući i SCO partnere, ali ne želim da u tom procesu bude politizacije. Smatram da bi vakcina trebala da bude dostupna svakom čoveku", dodao je Putin.

Ova rasprava je usledila nakon što su Fajzer i Bajontek objavili da su ispitivanja pokazala da je njegova vakcina protiv koronavirusa 90 odsto efikasna, a s obzirom na to da je Rusija u augustu ove godine imala svoju prvu registrovanu vakcinu Sputnik V, sada žele da podsete sjet na tu činjenicu.

Sputnik V su na početku osporavali brojni stručnjaci i državnici, jer je razvijena veoma brzo, međutim, ispitivanja su pokazala da je efikasna, piše CNBC.

Nakon toga je Putin najavio početak rada na drugoj ruskoj vakcini, a nakon Fajzerove i Bajontekove objave, sudeći prema svemu, želi ubrzati taj proces i početi i rad na trećoj.

Rusija je kazala da uvodi svoju vakcinu Sputnik V u domaću upotrebu, uprkos činjenici da ispitivanja u kasnoj fazi još nisu gotova, a u utorak je rekla da su delotvorna više od 90 odsto, nakon ranijih komentara proizvođača vakcine koji tvrde isto za svoju eksperimentalnu vakcinu protiv koronavirusa.

"Studije su već pokazale i potvrdile da su, prvo, te vakcine (ruske) sigurne i nemaju ozbiljnih nuspojava nakon upotrebe, a drugo, sve su efikasne", poručio je Putin.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...