DVOSTRUKA ZDRAVSTVENA KRIZA U INDIJI: Vazduh u Nju Delhiju je izuzetno zagađen, mogao bi da zakomplikuje borbu protiv korone VIDEO
Foto: Profimedia

dramatično

DVOSTRUKA ZDRAVSTVENA KRIZA U INDIJI: Vazduh u Nju Delhiju je izuzetno zagađen, mogao bi da zakomplikuje borbu protiv korone VIDEO

Planeta -

Dvadeset miliona stanovnika Nju Delhija suočava se sa dvostrukom zdravstvenom krizom budući da se ove godine bore sa vrlo zagađenim vazduhom, ali i pandemijom koronavirusa, piše The Guardian.

Dve pretnje nadvijaju se nad gradom poslednjih sedmicu dana. Nakon što su prošle sedmice uspeli da kontrolišu dnevni broj novozaraženih, grad se trenutno suočava sa najvećim talasom do sada. U utorak, 10. novembra zabeleženo je 7.830 novozaraženih koronavirusom.

Skoro identično pogoršanje je zabeleženo i u kvalitetu vazduha, grad je zamotan u otrovni omotač koji će, kako kažu stručnjaci, dodatno oslabiti pluća ljudi i učiniti ih još ranjivijima na virus.

Zagađenje je zapravo repriza prošlogodišnje krize. Senzori na stanicama za praćenje kvaliteta vazduha mogu meriti vrednosti do 500, a poslednjih šest dana pokazuju 490.

Savezna agencija za praćenje juče je klasifikovala kvalitet vazduha na 724. Važno je naglasiti da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) indeks od nule do 50 smatra sigurnim.

Gusti smog je prekrio grad, stanovnici se sve više žale na kašalj i otežano disanje. Lekari im savetuju da ostanu u zatvorenom, što bi posebno trebali da urade stariji i deca.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track