HAPŠENJA U JERMENIJI ZBOG PROTESTA: Privedeno 10 lidera opozicije, a za OVO ih optužuju
Foto: EPA/HAYK BAGHDASARYAN

jerevan

HAPŠENJA U JERMENIJI ZBOG PROTESTA: Privedeno 10 lidera opozicije, a za OVO ih optužuju

Planeta -

U Jerevanu je posle protestnih skupova privedeno 10 lidera opozicije.

Oni su optuženi a organizaciju protesta u uslovima ratnog stanja. Prema informacijama medija, među privedenima je i bivši šef Službe nacionalne bezbednosti Artur Vanecjan.

Ranije je objavljeno i da je priveden bivši potpredsednik parlamenta i član Republikanske partije Eduard Šarmazanov, kao i predstavnik stranke Dašnakcutjun Išhan Sagateljan, jedan od organizatora protesta.

Protesti su održani juče a okupljeni demonstranti u centru Jerevana dali su ultimatum premijeru Nikoli Pašinjanu da do ponoći podnese ostavku na svoju funkciju.

Međutim, vanredno zasedanje jermenskog parlamenta, sazvano radi razmatranja pitanja o ostavci Pašinjana i poništavanju sporazuma o Nagorno-Karabahu, nije održano zbog nedostatka kvoruma.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije dogovorili su se o prekidu borbenih dejstava u Karabahu. Primirje je stupilo na snagu u ponoć 10. novembra. Dogovoreno je da se Jermenija i Azerbejdžan zaustave na zauzetim položajima i da razmene zarobljenike. Sporazum predviđa da Nagorno-Karabahu budu razmeštene ruske mirovne snage.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja