Najnovije vesti

SZO NA METI KRITIKA ZATO ŠTO NISU PREUZELI JAČU ULOGU U BORBI SA KORONOM: Isplivao razgovor zvaničnika tokom prvih dana pandemije
Foto: EPA / Salvatore Di Nolfi

ap otkriva

SZO NA METI KRITIKA ZATO ŠTO NISU PREUZELI JAČU ULOGU U BORBI SA KORONOM: Isplivao razgovor zvaničnika tokom prvih dana pandemije

Planeta

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ove sedmice održava godišnji sastanak, a uoči njega je naišla na brojne kritike zato što nije preuzela jaču i glasniju ulogu u rešavanju pandemije, što je pokazao snimak koji je procurio s jednog od privatnih sastanaka.

Naime, do snimka je došao AP koji je napravio transkript razgovora među zvaničnicima SZO-a Tedrosa Adana Gebrejesusa, Majka Rajana i Marijom van Kerkhove koji su na privatnim sastancima u prvim danima pojave virusa "između sebe" govorili otvorenije o stvarnom stanju na terenu.

Tako su iz SZO-a na tim sastancima opisali pristupe pojedinih zemalja kao "mračne laboratorije za proučavanje virusa" i "jeziv" pokušaj da se vidi koje mere uspevaju.

Otkrivena je i suzdržanost ove organizacije da prozove neke od zemalja i njihov pristup epidemiji. Upravo je ta suzdržanost započela s Kinom iz koje je i potekao virus, a uprkos januarskom sastanku Gebrejesusa i kineskog predsednika Si Đinpinga, infomacije o epidemiji su davane na kapaljku tokom celog februara.

Tada je Maria van Kerkhove, tehnička upravnica SZO-a za koronavirus, izjavila da SZO nema "dovoljno dokaza da kaže šta je uspelo, a šta nije".

Međutim, nedugo nakon toga, na konferenciji za medije, Gebrejesus je rekao kako "Kina čini mnogo dobrih stvari koje usporavaju virus i da činjenice govore same za sebe".

U februaru su naučnici SZO-a bili zabrinuti i zbog Japana. Tada je u februaru putnik koji se iskrcao s kruzera Dajmond Princes u Hongkongu bio pozitivan na koronavirus. Na sledećoj stanici broda u Jokohami potvrđeno je još slučajeva, vlasti su stavile 3.711 ljudi na brodu u karantin.

Rajan je tada rekao novinarima da je potrebno biti oprezan te da ne žele preterivati, ali se broj slučajeva preko noći gotovo udvostručio.

"To ne čudi s obzirom na način na koji se provodi istraga. Ako se udvostruči broj slučajeva na brodu u jednom danu, onda nešto nije uredu", rekao je Rajan na internom sastanku dodavši da je samo mali broj epidemiologa poslat da se bavi tim slučajem.

Nekoliko dana kasnije, japanski epidemiolog Kentaro Ivata ukrcao se na kruzer i celu situaciju nazvao potpuno haotičnom. Ubrzo nakon toga SZO je objavio da se više od polovine svetski poznatih slučajeva koronavirusa nalazi izvan Kine na brodu Dajmond Princes.

"Bilo je sasvim očigledno da su stvari na kruzeru krenule u lošem smeru i SZO je trebao nešto reći. Kada je pogrešno oni što rade zemlje, onda u tom slučaju trebamo SZO da to i kaže", kazao je Lorens Gostin s Univerziteta Džordžtaun.

Već narednih meseci u februaru i martu koronavirus se proširio i u druge zemlje poput Južne Koreje, Singapura, Irana i ostalih, pa je kasnije zahvatio i Evropu gde je Italija prvenstveno pretrpela najveće žrtve.

"Jedan od najvećih izazova s kojim se suočavamo jeste da previše pogođenih zemalja još ne deli svoje podatke s nama", kazao je Gebrejesus 26. februara, iako SZO ni tada nije bio konkretan.

U SZO-u su zvaničnici na internim sastancima iskazivali svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog nedostatka informacija iz evropskih država.

Međutim, 8. marta Gebrejesus je na Tviteru objavio da "vlada i narod Italije preduzimaju hrabre korake usmerene na usporavanje širenja virusa i zaštitu njihove zemlje i sveta".

Tri dana kasnije Gebrejesus je koronavirus proglasio pandemijom rekavši da je to učinio jednim delom zbog "alarmantnog nivoa neaktivnosti" što čine određene države koje nije imenovao.

Zvaničnici SZO-a su se na internom sastanku žalili i na zapadne zemlje koje su gomilale zalihe potrepština.

"Juče smo imali užasnu situaciju sa zaštitnom opremom gde su sve zalihe otišle u Francusku i izgubili smo pristup", rekao je Rajn kolegama i dodao da SZO treba izvršiti pritisak na zemlje i kompanije kako bi se izbegle slične situacije.

Na tom internom sastanku zvaničnici su razgovarali o brojnim temama, a među njima su bile one o usvojenim merama fizičke distance.

Tada je Rajan rekao da su skoro sve države otkazale okupljanja, ali da Velika Britanija to nije uradila.

"Ne postoji nijedan sportski događaj u Evropi, a utakmice Premijer lige se nastavljaju normalno u Velikoj Britaniji", kazao je tada Rajan svojim kolegama.

Sastanak nije mogao proći ni bez razgovora o kolektivnom imunitetu (imunitetu krda) gde je jasno da je zapravo priča SZO-a na jednoj od pres konferencija da države slede primjer Švedske vezano za kolektivni imunitet, a koja je od početka bila liberalna po tom pitanju, bila jedna vrsta obmanjivanja, sudeći prema njihovim internim izjavama.

"Da bi se to dogodilo, stotine i hiljade će se zaraziti i biće mnogo umrlih. Milioni će biti zaraženi", kazao je Rajan kolegama.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...