KORONA NE PRESTAJE DA BUKTI: Potvrđeno 628.136 novozaraženih u svetu, u Italiji još 2 regiona u crvenoj zoni (VIDEO)
Foto: EPA

svet u paklu korona virusa

KORONA NE PRESTAJE DA BUKTI: Potvrđeno 628.136 novozaraženih u svetu, u Italiji još 2 regiona u crvenoj zoni (VIDEO)

Planeta -

U svetu je juče potvrđeno rekordnih 628.136 novih slučajeva korona virusa, a preminule su 9.623 osobe, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Prema podacima SZO, ukupan broj zaraženih u svetu od početka pandemije time je dostigao 52,48 miliona, a peminulo je 1,29 miliona ljudi.

Prethodno je najveći dnevni broj novozaraženih u svetu zabeležen 7. novembra, kada ih je bilo 613.977, prenosi Tas s.

Najviše nvoih slučajeva, 291.830 je u Evropi, što je više od 46 odsto.

Slede Južna i Severna Amerika i jugoistočna Azija.

Do sada je najviše slučajeva korona virusa potvrđeno u SAD, 10,26 miliona, a slede Indija, Brazil i Rusija.

VELIKA BRITANIJA

U Velikoj Britaniji je juče još 27.301 obolelo od korona virusa, a preminulo je 376 osoba, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od početka pandemije, Britanija je zabeležila 1.317.496 obolelih od korone, a broj preminulih je skočio na 51.304, preneo je Dejli mejl.

Ostrvska zemlja je prva evropska država koja je prešla brojku od 50.000 mrtvih od korone, a peta po broju smrtnih slučajeva u svetu, posle SAD, Brazila, Indije i Meksika.

BRAZIL

U Brazilu je juče potvrđneo 29.070 novih slučjaeva korona virusa, a preminulo je 456 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od početka epidemije u Brazilu je zaraženo ukupno 5,8 miliona osoba, od kojih je 164.737 preminulo, prenosi Rojters.

NEMAČKA

Prema podacima Instituta "Robert Koh", u Nemačkoj je od poslednjeg preseka registrovan 22.461 novi sučaj kovida-19.

Preminulo je još 178 osoba od posledica infekcije korona virusom, prenosi agencija Rojters.

Ukupno je zaraženo 777.556 osoba, preminulo je 12.378.

UKRAJINA

Ukrajina je registrovala rekordnih 12.524 nova slučaja kovida-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Maksim Stepanov izjavio je da je ovo najveći broj zaraženih drugi dan za redom, prenosi agencija Rojters. Juče je bilo zabeleženo 11.787 novoobolelih.

Od poslednjeg preseka, preminula je 191 osoba.

U Ukrajini je zaraženo više od pola miliona ljudi, a preminulo je 9.508 osoba.

BUGARSKA

U Bugarskoj je od poslednjeg preseka testirano 12.413 građana, a zabeleženo 4.212 novih slucajeva kovida-19, što je za skoro 800 više nego prethodnog dana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Još 85 osoba preminulo je od posledica infekcije korona virusom, javila je agencija TAS S.

Hospitalizovano je 4.949 osoba, od kojih se 288 leči na intenzivnoj nezi.

Jedan od velikih problema je i manjak zaposlenih u zdravstvu, pogotovo što je zabeleženo 3.758 slučajeva zaraze među zdravstvenim radnicima.

Ukupno je zaraženo 94.237 ljudi, a preminulo je 2.055.

U Bugarskoj je proglašeno vanredno epidemiološko stanje koje će biti na snazi do kraja novembra, a građani su u obavezi da se pridržavaju fizičke distinace i nose zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima i javnom transportu.

RUSIJA

U Rusiji je registrovano 22.702 nova slučaja korona virusa i 391 umrli, saopštile su danas ruske zdravstvene vlasti.

Kako prenosi Rojters, ukupno je od kovid-19 obolelo 1.903.253.

Od početka pandemije, u Rusiji je umrlo 32.834 ljudi.

ITALIJA: JOŠ DVA REGIONA U CRVENOJ ZONI

Italija je uvrstila Kampanju i Toskanu na listu "crvenih zona" u kojima je visok rizik od zaražavanja korona virusom, pa će i u te dve regije od nedelje biti uvedene strože mere zatvaranja.

Vlasti Kampanje, u kojoj se nalazi i Napulj, upozorile su da je zdravstveni sistem te regije na ivici kolapsa, prenosi BBC.

Vladin savetnik za korona virus Valter Rikardi izjavio je da zemlja ima još dve do tri nedelje da odluži da li će uvesti lokdaun na celoj teritoriji.

Italijanske regije trenutno su podeljene u tri zone - crvenu, kao najrizičniju, narandžastu i žutu.

U crvenoj zoni trenutno su Lombardija, Bolcano, Pijemont i Dolina Aose na severu, kao i Kalabrija na jugu zemlje.

U tim regijama u kojima živi oko 16,5 od 60 miliona italijanskog stanovništva, građani mogu da napuštaju domove samo radi odlaska na posao, iz zdravstvenih razloga, nabavkeosnovnih namirnicaili vanrednih situacija, a sve neesencijalne prodavnice su zatvorene.

Barovi i restorani su takođe zatvoreni, ali frizerski saloni rade, a građani mogu da vežbaju u blizini doma uzobavezno nošenje maske.

U Italiji je danas zabeležen rekordan broj nvoozaraženih, 40.902, a četvrtina noivih slučajeva je u Lombardiji koja je bila najveće žarište na početku pandemije, kada je Italija bila prva evropska zemlja na udaru korona virusa.

OREGON I NJU MEKSIKO UVODE LOKDAUN

Guverneri Oregona i Nju Meksika juče su naredili restriktivne mere, kao odgovor na širenje korona virusa u SAD.

"Nalazimo se u životnoj opasnosti i ukoliko ne reagujemo sada, nećemo sačuvati živote, uništićemo zdravstveni sitem i infrastrukturu. Naredne dve nedelje će ljudi morati da ostanu kod kuće", rekao je guverner Nju Meksika, Lujan Grišam iz Demokratske stranke.

Guverner Oregona Kejt Braun je takođe naredila dvonedeljni karantin od srede, preneo je AP.

"Svi poslovi koji mogu, moraće od kuće da rade. Biće naređeno zatvaranje određenih firmi koje imaju tu mogućost rada od kuće", rekao je Braun, takođe član Demokratske stranke.

U Oregonu će većina prodavnica ostati otvorena, ali muzeji, bioskopi, bazeni, zoološki vrtovi će morati da se zatvore, a restorani i kafići će imati ograničeno radno vreme.

KINA

U Kini je juče registrovano 18 novih slučajeva korona virus, saopštile su danas kineske zdravstvene vlasti.

Kako prenosi Rojters, Nacionalna zdravstvena komisija navela je da su svi novi slučajevi uvezeni.

Broj asimptomatičnih slučajeva, koje Kina ne registruje kao potvrđene slučajeve, pao na 10 sa 15 prethodnog dana. I oni su uvezeni, navodi Komisija.

U Kini je ukupno obolelih od korona virusa 86.325, dok je broj umrlih i dalje 4.634.

MEKSIKO

U Meksiku je juče registrovano 5.558 novih slučajeva korona virusa, a umrlo je 568 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Kako prenosi Rojters, ukupan broj obolelih popeo se na 997.393, a umrlih na 97.624.

Agencija podseća da su zdravstvene vlasti Meksika, koji je među zemljama koje su najteže pogođene pandemijom kovid-19, ranije upozorile da je stvaran broj obolelih i umrlih znatno viši od zvanično registrovanih.

ČEŠKA

Višenedeljne restriktivne mere u Češkoj radi suzbijanja pandemije korona virusa počinju da daju rezultate, pošto je u poslednja 24 sata registrovano 7.357 novih slučajeva kovida-19- To je dvostruko manje nego pre samo deset dana, kada je zabeleženo više od 15.000 novoobolelih.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je preminuo još 171 pacijent, a ta brojka uključuje 104 smrtnih slučajeva od petka i revidirane podatke za prethodne dane, prenosi Rojters.

Od početka pandemije umrlo je 5.926 oosba, a zaraženo je više od 454.000 ljudi.

Ove nedelje prvi put od početka oktobra, Cceška je dnevno registrovala manje od 10.000 novozaraženih, a broj pacijenata u bolnici opada treći dan zaredom.

TURSKA

U Turskoj su juče od korona virusa preminule 93 osobe čime se broj smrtnih slučajeva u jednom danu vratio na nivo iz aprila.

Takođe, prema podacima Ministarstva zdravlja objavljenim sinoć, primetan je trend rasta novih infekcija pošto je registrovano 3.045 novoobolelih, a reč je samo o ljudima koji imaju simptome kovida-19.

Turska se našla na meti kritika zbog toga što od kraja jula objavljuje broj simptomatskih slučajeva, a ukupan broj potvrđenih infekcija nije poznat, prenosi AP.

Od početka pandemije preminulo je 11.326 pacijenata.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track