BROJE SE VOJNE ŽRTVE U NAGORNO-KARABAHU: Jermenija prijavila više od 2.300 poginulih vojnika, Azejbedžan ne prijavljuje gubitke
Foto: Profimedia/Karen MINASYAN/AFP

kraj borbi

BROJE SE VOJNE ŽRTVE U NAGORNO-KARABAHU: Jermenija prijavila više od 2.300 poginulih vojnika, Azejbedžan ne prijavljuje gubitke

Planeta -

Jermenija je saopštila danas da je više od 2.300 njenih vojnika poginulo u sukobu za kontrolu nad enklavom Nagorno-Karabah, okončanom mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda snaga Azerjbedžana.

"U ovom trenutku tela 2.317 ubijenih vojnika, medju kojima su i neidentifikovana tela, preuzela je služba za sudsku medicinu" napisala je na Fejsbuku portparolka jermenskog Ministarstva zdravlja Alina Kikokgosijan.

Ona je rekla da je proces razmene tela sa Azerbejdžanom tek počeo i da zaraćene strane za sada nemaju konačne cifre.

Jermenske vlasti do sada su govorile da je u neprijateljstvima koja su počela krajem septembra u Nagorno-Karabahu poginulo 1.339 vojnika i 50 civila.

Azerbejdžan nije prijavio svoje vojne gubitke, navodeći samo da su poginula 93 civila.

Jermenija i Azerbejdžan su početkom nedelje pod pokroviteljstvom Rusije potpisali primirje kojim se okončava sukob u Nagorno-Karabahu. U tekstu se priznaju znatna teritorijalna napredovanja Azerbejdžana i predvidja vraćanje Bakuu dodatnih teritorija.

Prema sporazumu ruske mirovne snage rasporedjene su ove nedelje u zonu sukoba.

Po objavi sporazuma demonstracije su izbile u Jermeniji, gde su demonstranti kratko zauzeli sedište vlade i Parlament. Opozicija traži ostavku jermenskog premijera Nikola Pahinijana.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u petak da je borbama u Nagorno-Karabahu poginulo više od 4.000 ljudi, a 8.000 ranjeno, i da su desetine hiljada u izbeglištvu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track