TRAMP KANDIDAT NA IZBORIMA 2024. godine?! Čak 97 odsto republikanaca podržava njegove poteze!
Foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

najprepoznatljiviji

TRAMP KANDIDAT NA IZBORIMA 2024. godine?! Čak 97 odsto republikanaca podržava njegove poteze!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp još nije zvanično priznao poraz na predsedničkim izborima 2020, a već planira da se ponovno kandiduje za četiri godine, prenosi CNN.

Poslednjih dana, kako prenose "Aksios" i "Vašington post", Tramp je svojem užem krugu prijatelja i saradnika najavio da planira da se ponovno kandiduje 2024.

On je u sredu Roni Mekdaniel odobrio još jedan mandat predsednice Republikanskog nacionalnog odbora, te je time poslao jasnu poruku da ne planira da se odrekne svog uticaja i pozicije u stranci samo zato što je izgubio na ovogodišnjim izborima.

Naime, Tramp trenutno nije samo dominantno lice u stranci, on je njeno jedino lice, što je rezultat njegove četvorogodišnje kampanje koja je išla za time da ukloni sve protivničke glasove unutar GOP-a (Republikanska stranka ili Grand Old Party, GOP), piše CNN.

foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

U tekstu se ocenjuje i da bi se potpredsednik Majk Pens, senatori Tom Koton i Džoš Heuli, te bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli verovatno odrekli kandidature ako Tramp izrazi želju za svojom ponovnom nominacijom.

Teksaški senator Ted Kruz i senator iz Floride Marko Rubio mogli bi ući u trku sa Trampom, no takav scenario smo već videli kada je Tramp obojicu pobedio 2016. godine - i to pre nego što je izabran za predsednika, podseća CNN.

Republikanci Leri Hogan, guverner Merilenda i Ben Sase, senator Nebraske, takođe, bi mogli da se kandiduju na izborima, no iako bi mogli da imaju neke šanse za pobedu da nema Trampa, ali kako se navodi, uz njega je šansa nikakva.

foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

CNN navodi i da je Tramp tokom poslednjih pet godina bazu Republikanske stranke transformirao iz grupe ljudi koji su uglavnom povezani sličnim pogledima na ekonomsku i socijalnu politiku (niži porezi, manje državnog aparata, zaštita nerođene dece, imenovanje konzervativnih sudija) u ono što se najbolje može opisati kao "kult ličnosti" koji se vrti oko njega.

Kažu i da je podrška Trampu je zapanjujuća, jer prema poslednjoj predizbornoj anketi koju je sproveo Galup, 94 odsto republikanaca smatra da Donald Tramp dobro radi svoj posao.

foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

Među "konzervativnijim republikancima", koji čine većinu baze GOP-a, čak je 97 odsto njih navelo da je Tramp povlačio prave poteze.

U tekstu se ocenjuje i da će Tramp odlaskom iz Bele kuće izgubiti samo deo svog "kulta ličnosti".

Ukazuje se i da Tramp ne planira u potpunosti da prepusti scenu drugim političarima, već se govori kako razmišlja o pokretanju TV mreže koja bi među republikancima umanjila dominaciju Fox Njuza.

Pokrenuo je i odbor za političke aktivnosti koji će mu omogućiti prikupljanje novca i finansiranje kandidata po njegovom izboru.

A tu je i njegov profil na Tviteru sa 88,9 miliona sledbenika, napominje CNN.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja