Najnovije vesti

PLJUŠTE POHVALE BRITANSKOG LISTA: Nijedna zemlja na svetu nije u stanju da modernizuje vojsku tako brzo kao Rusija
Foto: Profimedia

EKONOMIST

PLJUŠTE POHVALE BRITANSKOG LISTA: Nijedna zemlja na svetu nije u stanju da modernizuje vojsku tako brzo kao Rusija

Planeta

Nijedna zemlja na svetu nije u stanju da obnovi svoj vojni potencijal tako brzo kao Rusija, piše britanski list „Ekonomist“.

Posle raspada SSSR-a, ruska vojska je bila u „žalosnom stanju“, ali zahvaljujući značajnom povećanju vojnog budžeta modernizovala je naoružanje, navodi se u publikaciji.

List piše, pozivajući se na Londonski međunarodni institut za strateške studije, da je još 2007. godine 97 procenata opreme ruskog vazduhoplovstva bilo zastarelo „nasleđe“ SSSR-a, čija je eksploatacija započeta pre više od 30 godina. Sada je 71 procenat aviona modernizovan.

Autor članka je takođe skrenuo pažnju na resurse usmerene na modernizaciju visoko preciznog oružja: komplekse „Iskander“, rakete „Kalibr“ i „H-101“.

Novinar navodi i primer napada sa brodova u Kaspijskom moru na ciljeve u Siriji, što je nekada bilo u domenu naučne fantastike, a sada je postalo stvarnost.

Autori smatraju da je ruska vojska postala mobilnija. Prema njihovim procenama, Rusija za dva sata može da pripremi pet hiljada padobranaca za punu borbenu gotovost. Pored toga, velike vojne vežbe kao što je „Kavkaz 2020“ održavaju vojnike u dobroj formi.

„Rusija je zamenila masovnost za brzinu“, rekao je šef britanske obaveštajne službe Džim Hokenhal.

List je dodatnom prednošću nazvao i akcije koje je ruska vojska imala u Siriji.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...