KANADSKI PREMIJER UPOZORIO GRAĐANE: Smanjite druženja ili postoji mogućnost da ne bude božićnih proslava
Foto: AP / Adrian Wyld

džastin trudo

KANADSKI PREMIJER UPOZORIO GRAĐANE: Smanjite druženja ili postoji mogućnost da ne bude božićnih proslava

Planeta -

Premijer Kanade Džastin Trudo upozorio je građane da smanje druženja jer u suprotnom postoji mogućnost da možda ne bude božičnih proslava.

Ovakav Trudoov ultimatum usledio je nakon proslave Dana zahvalnosti koji se proslavio 12. oktobra u Kanadi usled čega je došlo do rekordnog broja slučajeva, smrti i hospitalizacija zbog koronavirusa jer su se okupljali prijatelji i rodbina.

Zdravstveni službenici su upozorili da zdravstveni sistem više ne može podneti ponavljanje iste situacije i za Božić.

"Sada je najvažnije da što više smanjimo okupljanja i druženja. Naše aktivnosti u narednim danima i sedmicama će odrediti kako će izgledati Božić", naglasio je Trudo.

Direktorka javnog zdravstva Kanade, doktorka Tereza Tam kazala je da su ležerna druženja ključni izvor širenja koronavirusa u gotovo svim delovima Kanade.

"Jedan od glavnih uzroka povećanog broja zaraza su i dalje neformalna društvena okupljanja unutar i izvan naših domova. Kada se nađemo s porodicom, na rođendanima ili prazničnim proslavama, prirodno je da se opustimo. Međutim, to može značiti i da lako zaboravimo na mere opreza i da prestanemo da ih sledimo", kazala je Tam.

Doktorka je upozorila i da bi se broj novih dnevnih slučajeva mogao udvostručiti u samo nekoliko sedmica ako Kanađani ne shvate ozbiljno sve zdravstvene mere, piše CNN.

U Kanadi je uređen sistem tako da su sve zdravstvene mere u nadležnosti provincija, a nekoliko njih, uključujući Ontario i Albertu, nije sklono uvođenju strožijih mera jer bi prema njihovom mišljenju to moglo uništiti privredu i ekonomiju.

S druge strane, stotine doktora širom Kanade upozorava da samo stroge mere ili ograničeni zaključavanje može zaštititi građane i sprečiti katastrofu u kanadskim bolnicama.

U Kanadi je u poslednjih sedam dana registrovano više od 4.300 dnevnih slučajeva, dok se u sedmici pre Dana zahvalnosti, broj novozaraženih kretao oko 2.500.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track