KORONA NE PRESTAJE DA DIVLJA U SAD: Zabeleženo milion novih slučajeva virusa za manje od nedelju dana
Foto: Profimedia

pandemija bukti

KORONA NE PRESTAJE DA DIVLJA U SAD: Zabeleženo milion novih slučajeva virusa za manje od nedelju dana

Planeta -

SAD su zabeležile milion novih slučajeva infekcije korona virusa u manje od nedelju dana i prešle granicu od ukupno 11 miliona slučajeva zaraze, saopštio je sinoć univerzitet Džons Hopkins.

Granica od 10 miliona inficiranih u SAD predjena je 9. novembra, a broj slučajeva zaraze Kovida-19 je u nedelju uveče u SAD (2.30 u ponedeljak po srednjeevropskom vremenu) bio 11.025.046 , što znači da je još milion ljudi zaraženo za jedva šest dana prema statistici tog univerziteta.

Ukupno je od korona virusa u SAD umrlo 246.108 ljudi.

SAD ostaju najteže pogodjena zemlja na svetu ovom epidemijom i od početka novembra uočjiva je tendencija pogoršanja zbog čega su vlasti više saveznih država i gradova sprovele nove restrikcije.

Čikago, treći po veličini grad u zemlji, ulazi u izolaciju od danas, dok Njujork koji je bio jako pogodjen u prvom talasu proletos, pokušava da se suprotstavi novom talasu uvodjenjem novih mera za barove i restorane. Škole će ipak ostati otvorene.

Predsednik SAD Donald Tramp u petak je obećao da će vakcina početi da se daje Amerikancima "za nekoliko nedelja" ali je ostao čvrsti protivnik karantina kakav se ; ponovo sprovodi u više zemalja u Evropi.

Borba protiv virusa dodatno se komplikuje odbijanjem Trampa da prizna poraz na predsedničkim izborima od 3. novembra što blokira tranziciju vlasti na demokratu Džoa Bajdena, konkretno blokira se dodela saveznih sredstava i pristup važnim informacijama.

Demokrate ukazuju da bi ta situacija mogla da ima teške posledice na kapacitet izabranog predsednika Bjadena da se suoči sa izazovima koje predstavlja epidemija kada preuzme dužnost 20. januara.

Bajden i njegov tim sada još nemaju ovlašćenja da konsultuju glavnog imunologa Etnonija Faučija.

"Naravno da bi bilo bolje" kad bi takvi razgovori mogli da se održe, ocenio je imunolog Fauči sinoć na televiziji Si-En-En (CNN) upozoravajući da bi virus mogao da odnese još desetina hiljada američkih života dok Bajden ne stupi na dužnost krajem januara.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track