TRAMP IZVUKAO KECA IZ RUKAVA U MIČIGENU: Zbog ovog poteza republikanaca Bajden još ne može da proglasi pobedu
Foto: Profimedia, Profimedia/MANDEL NGAN/AFP, EPA-EFE/Yuri Gripas

podnose silne tužbe, ali uzalud

TRAMP IZVUKAO KECA IZ RUKAVA U MIČIGENU: Zbog ovog poteza republikanaca Bajden još ne može da proglasi pobedu

Planeta -

Republikanci u biračkom odboru u okrugu Vejn, najvećem u državi Mičigen, uspeli su da zaustave sertifikovanje rezultata, što bi privremeno moglo da zaustavi zvanično proglašenje pobede demokrate Džoa Bajdena u toj državi.

Dosadašnji rezultati pokazuju da je Bajden oko 146.000 glasova u prednosti u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trampa, ali je ovaj potez republikanaca, kojim se odlaže proglašenje Bajdenove pobede, poen za Trampa.

Monika Palmer, republikanska predstavnica u biračkom odboru okruga Vejn, rekla je da su kod nekih glasova pristiglih poštom u pojedinim delovima Detroita uočene nepravilnosti, dok je demokrata Džonatan Kinlok ocenio da je "bezobzirno i neodgovorno" ne potvrditi rezultate izbora.

Birački odbor se sastao pošto je sudija odbacio tužbu republikanaca i Trampovih saveznika u kojoj su tvrdili da je bilo nepravilnosti u brojanju glasova poštom, jer nisu pronađeni dokazi za to.

Demokratska guvernerka Mičigena Grečen Vitmer rekla je da su predstavnici okruga Vejn stavili stranačku politiku iznad svojih dužnosti. Ona je ipak dodala da očekuje da će izborna komisija potvrditi rezultate i završiti posao.

Advokatica Trampove kampanje Džena Elis smatra da je to "velika pobeda" za predsednika i kaže da bi to moglo da otvori put republikancima koji su na vlasti u saveznim državama da izaberu elektore, ako izborne komisije ne potvrde rezultate.

Ipak, malo je verovatno da će se takav scenario, suprotan volji glasača, dogoditi u Mičigenu, jer republikanci u drugim odborima nisu iskazali interesovanje za to.

Trampova kampanja je do sada podnela šest tužbi u Mičigenu, ali za sada nisu pronađeni dokazi za neregularnosti na izborima.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track